Jag är inte i Almedalen (utan i Småland, Skåne och just nu Blekinge), men snappar upp lite av det som händer via #almedalen. I går gick BritStakston i (Twitter)taket och mycket handlade om skolan. @annika (Lidne) kvittrade en svarsfråga till Brit:

”Finns det ens IT i undervisningen idag? Man får känslan att det är stenåldernsnivå”

Innan jag fått tid till att ställa samman mängden konkreta bevis får ni väl lita på mig. Och tro mig – tusentals lärare i den svenska för-, grund- och gymnasieskolan är minst (om inte mer) på än flera av de mest uppkopplade marknadsförings- och PR-konsulterna (som exempelvis de ovan nämnda och kärnan i den turboladdade Springtimekonstellationen).

Man kan välja om glaset är halvtomt eller halvfyllt. Jag ser ett som är på väg att fyllas över. När jag började titta på den svenska skolan för snart 10 år sedan var jag rätt orolig för dess tillstånd. Men sen dess, och framförallt de senaste två åren, har jag sett saker som ger mig tillörsikt inför framtiden. Det hanlar delvis om verksamheten generellt, men (naturligtvis, geek som jag är ;) om det som har med den datorteknologiska utvecklingen att göra.

Konferensen Framtidens lärande som nyligen hölls i Nacka Strand var fylld av skolfolk som bloggade, twittrade och teachmeetade. Några lärarstjärnor som jag följer är @larmats, @itmamman, @joha88, @emmaemelie och @perfal (som tipsade oss om Layar). Cecilia på Rektorsakademien har byggt en lista över fler värda att följa. Mina möten med människor verksamma inom projekt som eTwinning och EDEN pekar åt samma håll. Det växer vI(l)T i det globala gräset! Och erfarenheterna från det första året med Webbstjärnan stödjer min slutats att webben nu kommer svämmas över av skolrelaterat innehåll.

Framför oss ligger två utmaningar. På lång sikt att fler vill delta i konversationerna om hur vi kan lägga ner den nuvarande institutionen ”Skola” och i stället skapa nya former för att förse våra barn och ungdomar med historiens bästa start i livet. Och på kort sigt att byta ut det politiska ledarskapet. För nuvarande toppolitiker är fast i sin gamla skolgång och saknar professionell insikt och erfarenhet om de senaste tjugo årens teknologiska landvinningar.

I Nacka Strand stötte jag återigenStephen Heppel och frågade om hans syn på det senare. Stephen tyckte i princip att politikerna spelar ingen roll just nu, dom kommer bara följa lärarna när det krävs (min tolkning). Jag gjorde också en kortintervju med Bruce Dixon, som faktiskt pekade på några politiker att inspireras av. Se och hör själva.

Lita inte på massmedier, lärarfacken och politiska talesmän som fortfarande tror att uppmärksamhet genom chockbudskap bygger en bättre framtid (för dom personligen). Bilda dig en egen uppfattning, gärna på en skola nära dig. Och om den närmaste slackar efter, sök då nästa och lek med dom som är på väg. För på god väg är vi :-D