I nästa inlägg tipsar jag om ett aktuellt fall där Twitter använts i kriskommunikation.Vad är Twitter? Om du inte känner till den tjänsten så börja gärna med att kika på weconverses guide om mikrobloggar. Annars ser jag nu ett tillfälle att stimulera dig till praktiskt kunskapande om ett centralt fenomen.

Den senaste veckan har massor av folk i den sociala mediebubbla jag ingår delat med sig av insikter typ:

“det verkar som att Twitter tagit fart i Sverige”

Det är kanske lika insiktsfullt som att generalisera ett förändrat barbeteende kring Stureplan (plats i Stockholm) till dansbandstillställningar i Värmland (landskap åt vänster på kartan sett från Stockholm). Nåväl, även jag har fått ett par nya “followers” per dag till mitt huvudsakliga twitterflöde @weconverse. Senast i raden att följa just mig var @socialdemokraterna, vilket inte betyder att dom var först i etablerade politikerkretsar (tror centerpartiets @ingemarsdotter vann på mig). Jag noterar också att just sossarnas twitter-avatar sticker ut ordentligt rent grafiskt bland dom twitterflöden jag följer.

Orsakerna till farttagandet är oklara. Det kan vara Billy McCormacs @bmc2 förslag om hashtaggen #svpt (en slags sökbar etikett, testa på search.twitter.com). Eller så är det twitter.anvisning.se, en färsk katalog över svenska twittrare. En bidragande förklaring torde också vara det faktum att flera svenska massmedier och deras anställda skrivit och tweetat. Naturligtvis ingår nätverkseffekten, dvs att sociala medier växer exponentiellt. Åtminstone i början.

Eftersom så många nu använder twitter så borde du också göra det (bakomliggande socialpsykologiska teorin heter “social proof”). Bara att regga dig på twitter.com och köra igång. OBS! se till att få med en kort bio och gärna länk till din webbplats. Annars är risken stor att sådana som jag tar dig för spammare och struntar i att följa dig bara för att vi inte vet vem twittaren är. I övrigt har Markus publicerat en kanonsnygg introduktion, starthandledning och verktygsvägledning som är bra för dig som behöver sånt.

Det lustiga är att det är helt OK att bara börja. Finns egentligen ingen anledning att du först skall lära dig varför och dom strategiska konsekvenserna i ett konversationsperspektiv. För vi vet ännu inte hur det blir eftersom Twitter är såpass nytt. Även om early adopters som Joakim Jardenberg,, aka @jocke. reggade sig klockan 09:00 den 13:e september 2006.

Helt nytt är fenomenet mikrobloggande alltså inte. Och vi har massor av intressanta case, användningsområden och förväntade effekter. Exempelvis Mashables 10 Ways Twitter Will Change Blog Design in 2009 (tipstack till @SjobergAnnika).

I grund och botten handlar det om att personligen lära sig se och förstå nya möjligheter. Och du bör göra det innan dom nya kunskaperna behövs.