Blogga
Om att börja blogga
[Uppdaterad 2009-08-09]
Precis som att man måste läsa lite innan man börja skriva, så underlättar det naturligtvis om man till att börja med kollar in lite bloggar (se vidare FAQ Hur hittar man intressanta bloggar). När du efter ett tag börjar hitta många bloggar, och annat på webben, så bir det hela smidigare om du använder en RSS-läsare. Bjud också tillbaks me dina egna tankar kring det du läser genom att kommentera i andras bloggar.
Men sen är direkt personligt medverkande det bästa sättet att börja förstå marknadskonverserandet. Ett bra sätt är att du själv startar en blogg. Du behöver inte gör bloggen offentlig, det viktigaste är att starta. Om inte annat skall ditt mål vara att blogga, ämnet i sig är inledningsvis mindre viktigt. Fast det underlättar om man bloggar kring något man gillar/älskar/brinner för. Om du vill kan du googla lite för att hitta fylligare guider, böcker och alla möjliga tips om hur man börjar och utvecklar sitt bloggande. Det går faktiskt att bara börja, välj en tjänst nedan och du är igång på 5 minuter. Bidra gärna med dina egna erfarenheter och tips genom att kommentera den här sidan.
Bloggens namn och framförallt webbadress (svårändrad) är en sak som du måste börja med. Se mitt inlägg ”Ha kontroll med en egen domän till bloggen”.
Tänk på tiden
Att blogga är lätt, kul, lärorikt och värdefullt. Dock tar det lite (eller mycket) tid. Jag rekommenderar dig att planera lite genom att skriva in några tillfällen i din kalender. Hitta en tid när du kan investera två till fem timmar för starten (välja verktyg och skriva minst ett första inlägg). En del hittar tiden genom att hoppa av någon TV-såpa dom följer, andra tar en del av semestern. Några smarta gör det i form av ny kvalitetstid med sin (barb)barn eller ser till att göra bloggen till en del av jobbet (ex ersätta nyhetsbrevet),
Boka in tre till fem gånger när du skall skriva nya inlägg. Avsätt för detta minst en timme första gången och runt 30 minuter för dom följande. Du behöver ju inte utnyttja hela tiden varje gång. Det viktiga är att ”bokningarna” hjälper dig att ta tag i bloggandet. Att tänka sig blogga när ”jag har tid över” funkar mindre bra (såvida du inte har tid över ofta :-). Sedan hittar du säkert en egen (o)rytm som passar dig.
Välja bloggverktyg
Det finns en enorm mängd bloggtjänster på webben (se tex Primelabs kartläggning). En del av dessa tjänster erbjuder plats för, och hantering av, en egen blogg. För nybörjare rekommenderar jag användandet av ett blogghotell. En del hotell är gratis (i utbyte mot att leverantören säljer annonsutrymme i bloggarna). För en mindre avgift kan man köpa sig fri från annonserna och/eller lägga bloggen på en egen internetadress. Är det viktigt för dig att ha allt på svenska kan det påverka ditt val, eftersom många hotell inte stödjer svenska.
Listan nedan är begränsad, eftersom det inledningsvis är viktigare att komma igång än att välja den perfekta leverantören. (En lång lista kan skapa en tidsödande valsituation). Listan är sorterad i en ordning som jag rekommenderar, av olika anledningar. Observera att jag på intet sätt har några kopplingar till leverantörerna.
Populära blogghotell
- WordPress (gratis hotell eller programvara, open source, finns på svenska)
- Blogger/Blogspot (gratis/betal, annonser)
- Typepad (betaltjänst, trixigt med svenskan)
- Blogg.se (gratis/betal, annonser)
Skrivandet och marknadsföringen
Alla bloggverktyg har inbyggda redigeringsverktyg som fungerar bra när man skriver sina inlägg direkt via webbläsaren. Många stödjer också bloggande via mobiltelefoner och e-post. I det senare fallet skickar man helt enkelt ett mejl till en speciell adress och mejlet publiceras som ett inlägg i bloggen. Det finns också en växande mängd så kallade ”offline editors”, dvs programvaror i vilka man kan skapa och redigera sina inlägg utan att vara uppkopplad. Ytterligare fördelar med dessa program är att dom kan hantera flera bloggar (om man har det) och redigeringsdelen är som regel snyggare och funktionellare, tex när det gäller inklistring av bilder. Själv använder jag Windows Live Writer, men det finns alternativ som Blogjet och Ecto. Se vidare tex vad Neville Hobson och Dan York säger. För geekarna är ScribeFire en variant på temat (fast online), dvs en plug-in till Firefox med vars hjälp du kan hantera dina bloggar.
Ett bra innehåll i din blogg sprider sig själv. Men det är klart, lite hjälp på traven att uppmärksamma just din blogg kan andra behöva. Så när du blivit lite varm i klädena kan du genom att kommentera i andras bloggar, pinga bloggtjänster (som knuff.se) och Twingly, samt e-post till bekanta göra din blogg mer känd. Se vidare mina Tankar om (externa) företagsbloggar och FAQ Hur blir min blogg uppmärksammad.
Fler tips om bloggande
Eftersom WordPress är ett mycket populärt verktyg så finns det gott om tips när det gäller den plattformen. På köpet får du med dig insikter och erfarenheter kring användadriven utveckling där ”open source” är centralt. [tänkt att listan skall utökas, när tiden finns…tipsa gärna om fler ställen]
- Börja Blogga (Allmänt, tips, guider, mm)
- Åsiktstorped (Svensk nybörjarguide till WordPress 2.5)
- .SE (Skapa en webbplats med WordPress)
- WordPress.TV (instruktionsfilmer, på engelska)