I onsdags hade jag förmånen att få uppleva ett av dom bästa samtalen jag varit med om på ett bra tag. Det var en del av heldagskonferensen Moving Images 2010, som anordnades av Media Evolution i Malmö. Hela eventet var för övrigt en fullträff. Vilket jag än så länge tycker formuleras bäst av Robin Danehav i inlägget Moving Images direktsändning modig. Läs gärna hela hans inlägg, som också beskriver hur livesändningen producerades.

Så här beskriver Robin samtalet jag pratar om:

Ett annat exempel där de gjorde rätt var på den nästan obligatoriska paneldebatten. Utan rätt personer, noggranna förberedelser samt en riktigt skarp moderator blir de väldigt statiska och tråkiga, ofta tycker alla likadant eller saknar helt vilja att lyssna på varandra. Igår var det tvärtom, den korta paneldiskussion som leddes av Lars Mogensen med Anna Karlsson, Richard Gatarski och Eva Enquist fullkomligt gnistrade av kontroversiella åsikter, snabba repliker och citat värda att stoppa in i en bok [ändrat stavningen av mitt namn och länkar hit istf till weconverse ;]

Om jag förstår saken rätt kommer arrangörerna publicera uppklippta delar av livesändningen senare. Men jag rippade samtalet från del 2 i bambusersändningen och publicerar redan nu dom 30 minutrarna i min Vimeo-kanal och som mp3-fil (14 Mb)  (Creative Commons by-nc-nd 3.0 http://movingimagesmalmo.se/2010):

I samtalet lyfter Eva Enquist fram rapporten Living and learning with new media, som jag själv inte läst (än). Anna Karlsson tipsar om Hole in the wall. Jag antar att hon menar professor Sugata Mitras fantastiska projekt. Jag hade förmånen att få lyssna på honom när Sollentuna kommun i början av året anordnade IKT inspiration 2010. I deras föreläsarpresentation hittar du mer om Mitra och en länk till hans TED-föreläsning. Själv lyfte jag fram Ellen Key, framförallt hennes bok Barnets århundrade.

Här i RichardGatarski.com delar jag naturligtvis med mig mer av våra tankar kring hur vi tillsammans skall skapa världens bästa start i livet för dom vi hittills kallat barn. I sammanhanget kan det tidigare inlägget Avskolning, ett av 32 skäl vara intressant. Även om jag tror att det tar lång tid, och Eva Engquist tror positivt nog att det går fortare, så kan vi naturligtvis hjälpas åt att utveckla den skola vi har. Som en del i detta har jag tillsammans med Katarina Graffman och Kaj Runelund initierat Elevshopping 2.0 – när skolor lockar elever som shoppare lever.

Vi ser fram emot alla synpunkter, kreativa kommentarer och modiga idéer!