Sveriges Radio var definitivt först bland svensk ”gammelmedia” att utnyttja podcastingtekniken. Numera är deras poddradiotjänst otroligt populär. Med tjänster som streamad radio i både den fasta och mobila webben visar SR att de hänger på teknikfronten. I december 2008 lanserade de också en app för Apples iPhone och iPod Touch. I slutet på maj 2009 släpptes en uppdaterad version, eftersom ”Nästan alla som hört av sig till oss om spelaren har varit positiva, men de flesta har också haft tydliga önskemål om förbättringar” – enligt Henrik Tornberg från SR Nya medier.

Några av kommentarerna hos SR efterfrågade i mitten på juni en liknande poddradioapp för Android, dvs ett operativsystem (initierat av Google) för mobiltelefoner där grundfilosofin är ”Internet-style innovation and openness”. Tornberg svarade ”Vi tittar just nu på Android, och så fort det finns en marknad så blir det ganska troligt att vi gör en sån version”. (Tyvärr erbjuder sr.se inte länkar direkt till kommentarerna).

För att inte bli alltför långrandig kan vi säga att det dräller av bloggar, diskussionsforum, wikier, etc. som fokuserar mobiltelefoner och deras operativsystem. Ett i sammanhanget intressant sådant är Swedroid. Den domänen drivs av några personer som ”innehar ett på gränsen till osunt intresse av det mesta som Google företar sig, något som ledde till idén att kopulera Android med Sweden”.

I Swedroids diskussionsforum ställdes för en månad sedan frågan Streama radio (t ex BBC 1) via 3G /Turbo 3G?. Bland de många svaren, tipsen och tankarna fanns några från Panoply_Prefect, som presenterar sig som ”/Christer, Projektledare SR Nya Medier”.

I eftermiddags (15:39 den 5 juni) startade Panoply_Prefect en ny tråd med titeln ”Sverigs Radioapp – vilka features?” (felstavning i original). Han skriver bland annat:

”Syftet var främst att tillgängliggöra vårt poddutbud, alltså radioprogram i mp3-format. Nu tittar vi lite på att göra en liknande till Android. Vi fick rätt mycket bra feedback från Iphonesanvändarna, så nu tänkte jag vara lite proaktiv och kolla intresset i förväg. Skulle ni vara intresserad av en liknande app till Android? Vilka features skulle ni vilja se?”

Tio minuter senare börjar svaren rassla in, och i skrivande stund har det blivit 24 kommentarer. Av 36 röster vill 35 ”se en SR-app för Android”. Flera kommentarer är från mannyb (Administratör) som till och med designat ett förslag på hur appen kan se ut. [Update 2009-07-06 08:50: eftersom mannyb under natten gjort en ny variant på förslaget har jag bytt till den bilden här]. Sannerligen en intressant utveckling…

Själv tycker jag det (politiskt) intressantaste, och egentligen mest logiska, vore om appen utvecklades helt som open source. Dessutom med möjligheten att prenumerera på andra poddradiosändningar än Sveriges Radios. Något som ZilverZurfarn redan är inne på.