Presentationsteknik

Hur gör man en bra eller fantastisk föreläsning? Det är en bra fråga (och jag skriver ut den här så att sökmotorerna skall hitta hit). Vad ni tycker om just mina insatser kan du se på sidan Testimonials. Jag konverserar gärna om formen för mina (och andras gig). För egen del är det ett sätt att utveckla mig som professionell talare, och jag är tacksam för all hjälp. Samtidigt hoppas jag att vi, som vanligt i den sociala sfären, kan stödja varandra.

Den här guiden om presentationsteknik har sin upprinnelse i några inlägg jag gjort, och kommentarerna till dessa. För egen del försöker jag utveckla gig som är i form av digitalt historieberättande (jmfr digital storytelling), byggs med en retorik inspirerad av multipelt vävande (multiple threading) och öppnar för uppkopplade möten.

Eftersom jag inte har ambitionen att vara någon presentationscoach nöjer jag mig med att lista några relevanta länkar. Eventuellt kommer jag uppdatera med lite matnyttigt om hård- och mjukvara. Hör gärna av dig om du har fler tips, idéer eller frågor.

  • Börja tala (1999). En ”självinstruerande grundbok” av Charlotte Rudenstam (numera Säfström). Inför boken intervjuade Charlotte många talare, förutom mig bland andra Ola Feurst, Bo Strömstedt, Erik Fichtelius och Ozan Sunar.
  • Finslipad presentationsteknik (2007-03-22). Inlägg här på weconverse om hur jag tänker och gör på mina gig. Där finner du tips på mina viktigaste källor för inspiration.
  • Tips på utmärkt talarguide (2008-01-13). Inlägg här efter att en uppdragsgivare skickat mig en fin talarguide.
  • Presentation Do’s and Don’ts (2007-11-15). Henrik Ahléns utmärkta sammanställning från en mötesdeltagares perspektiv.
  • LTGR Ep. #36 Digital Storytelling (2007-11-18). Ett avsnitt ur den även i övrigt fantastiska podcasten Learning Times Green Room, där Susan Manning och Dan Balzer pratar ”Renewal, retooling and conversations about learning”.
  • Center for Digital Storytelling. Stötte jag på när jag googlade lite inför den här gudien. Har inte hunnit kika närmare, men deras verksamhet verkar mycket intressant och jag skall kolla närmare så fort jag hinner.
  • Key note mashup wiki and more (2007-11-13). Ett inlägg har som dokumenterar ett extremt gig där jag experimenterade med att väva in dom flesta av mina idéer om hur det kan gå till.
  • PresentationZen.com. En utmärkt blogg om presentationsteknik.
  • Snackasnyggt. Elaine Bergqvist med kollegor som erbjuder föreläsningar, kurser och coaching kring retorik.
  • Ledarstudion, Akademin för det uttrycksfulla ledarskapet. Ett utbildningsföretag från scenspråkets värld.

[uppdaterad 2010-12-30]