Second Life (SL) har på mindre än ett år utvecklats från att vara en bland många andra onlinevärldar till ett fenomen på (nästan) allas skärmar. Speciellt verkar SL ha tagit skruv i affärsvärlden, förmodligen beroende på dom extra funktionerna för att driva kommersiellt företagande där. Om inte annat har det funnits möjligheter till vad jag kallar ”Trygg Hansa”-strategin. Det vill säga att som när Trygg Hansa byggde sin första webbplats – göra det med ett enda mål i sikte. Att få genomslag i media, och därmed inte med direkt kundfokus. Alltså är det poppis att säga att man skall göra något i Second Life och dra iväg en massa pressmeddelanden och bloggbudskap om idén. Kostar lite och ger mycket uppmärksamhet när man laddar sitt varumärke.

Hur som, den 30 januari 2007 meddelade Svenska Institutet (Si) att dom hade ”långt framskridna planer på att öppna House of Sweden, Sveriges ambassad i Washington D.C., i Second Life”. Viola! Kanonbra uppmärksamet i såväl gamla som nya och nya nya medier. Reseacher sammanställde lite information om effekterna av denna varumärkessatsning.

Si:s drag var både skickligt, väl timat och stämmer mycket väl med uppdraget att sätta Sverige på kartan. För min del är jag mest nyfiken på vad begrepp som ”ambassad” betyder i sammanhanget. Vi har ju liksom ingen ambassad i vare sig Disneyworld eller MySpace. Förhoppningsvis blir det många spännande konversationer framöver…

I går lanserades så bloggen (building the) Second House of Sweden. Den drivs av Stefan Geens som arbetar på Si och för övrigt är en av initiativtagarna till Bloggforum. Stefan leder också arbetet med att ”bygga Sveriges virtuella ambassad i Second Life” och bloggen handlar om lärdomar från den processen. Just nu skrivs det på engelska, vilket jag tycker är helt OK med tanke på att Si:s målgrupp primärt är icke svensktalande. Men kommentarerna (fyra så långt) inleds med ”Jennys” åsikt att det skall vara på svenska också. Samtidigt har Si också startat gruppen ”Second House of Sweden” som vem som helst kan ansluta sig till. (För övrigt fick jag reda på bloggen genom mymarkup.net, en annan blogg.)

Så, passa på och lär er ni som vill vara med och utveckla möjligheterna i onlinevärldar. Dom är dessutom långt fler än bara Second Life.