Att ”leda” kan vi tolka som att gå före, inte bara att man leder någon slags tävling eller liga. I ett ledarskapsperspektiv pratar vi ofta om att ledare i många fall bör agera som föregångsexempel. Det vill säga visa hur man gör, inte bara säga att andra skall göra. Alla som vågar leda utvecklingen, gärna på hög organisatorisk nivå, är mumma för oss som skall inspirera tveksamma att ge sin in på (för dom) nya områden. Som tex Twitter. Av egen erfarenht kan jag säga att det liksom räcker inte att jag äter min egna medicin, andra måste ha provat den också ;)

För ett halvår sedan publicerade jag det relativt uppmärsammade inlägget ”Snacka går ju, men twittra verkar svårt för chefer”. Förra veckan efterfrågade @kickistrandh exempel på Twittrande VD:ar. Då nöjde jag mig att tillsammans med andra ReTweeta hennes fråga, och jag samlade dryga dussinet svar i en kommentar. Men alldeles nyss sökte SjobergAnnika liknande exempel på företag som twittrar. Så jag tar mig besväret att i klartext samla vad som hittills kommit in.

Till att börja med kan man kika på twitter.anvisning.se, där det finns en Lista över svenska Twitteranvändare. Den är förmodligen inte särskilt välunderhållen, även om 1000-talet kommentarer antyder att många vill in på listan.

[Uppdatering 2009-09-30: Hans Kullin (@Kullin) tipsar idag om Burson-Marstellers nya studie Svenska företag för dialog via Twitter och wikin Swedish companies on Twitter].

Om jag sammanställer en mer aktuell, dock utifrån ett smalt underlag i min Twitter-bubbla, har vi följande twitternamn (vem som tipsat inom parantes, och du får själv kolla vem som står bakom respektive namn):

Hurpass ledande dom är, är väl en annan fråga. Men vi kan åtminstone notera att @saltakvarn (som förekommer flera gånger bland tipsen) är ett lyckat samarbete med JMW, vars @BritStakston definitivt tillhör dom ledande aktörerna när det gäller rådgivning och konsultation inom sociala medier. Med andra ord, att jag och många andra har pejl på Saltå kvarn är nog Brits förtjänst.

Samtidigt som jag vill tacka alla er för tipsen, så verkar det kristallklart att vi behöver nog fler exempel. Kom gärna med fler tips. Och låt oss framförallt inspirera fler ledare att gå före. Det vore också kanon om någon ville ta ett krafttag för att skapa en bättre, crowdsourcad, lista.