Mikrobloggar, Twitter mfl

[Uppdaterad 2009-10-21, en hel del gammalt står kvar för att dokumentera fenomenets historia]

Introduktion

Mikrobloggande och lifestreams är några av dom mest omdiskuterade fenomenen inom området sociala medier. Det finns tre grundläggande regler:

  1. Pröva. Kör på, dvs börja utan att läsa massa handledningar (inklusive denna). Men, var medveten om att ditt beteende som regel reflekterar din insikt i den sociala mediekulturen. Med andra ord, du ser ut som du gör.
  2. Var transparent. Att vara social handlar om att (lära) känna andra. Underlätta för andra genom att tala om vem du är (namn), var du finns (tex organisatorisk tillhörlighet) och var man hittar mer om dig (tex din webbplats).
  3. Det finns flera regler. Reglerna  (läs kulturellt acceptabelt beteende) beror på vem som sätter upp dom och i vilken subkultur du socialiserar dig i. Eftersom många sociala medier är nya så förändras och skapas och ändras reglerna när vi utvecklas tillsamans.

Eftersom mikrobloggande är gratis och det bara tar några minuter att sätta upp en mikroblogg så är det bara att pröva. Annars har du här först en härlig förklaring av mikrobloggverktyget Twitter i videon ”Twitter in plain English”, och nedanför lite mer om olika tjänster.

Om mikrobloggandet

Twitter och Jaiku var några av dom första och populäraste tjänsterna för mikrobloggande (Wikipedia ”micro blogging”). I Juni 2008 blev det ett ganska omfattande buzz kring den nya tjänsten Plurk. I början av 2009 släpptes officiellt den svenska tjänsten Bloggy.se. Jag mikrobloggar huvudsakligen på twitter.com/RichardGatarski. Den 21 oktober 2009 bytte jag twitternamn till @RichardGatarski. Sedan den 20 januari 2008 är det otroligt enkelt att med hjälp av tex Twingly micro blog search söka i flera olika mikrobloggar, oberoende av vilken tjänst som dom använder. Sedan dess har det utvecklats många sökverktyg för mikrobloggar, inklusive att dom stora ”vanliga” söker där och presenterar resultat i realtid.

Handledningar och tips

Eftersom hashtaggar är ganska centrala har jag en ganska bra beskrivning av vad hash tags är. Mymlan har skrivit den korta och kärnfulla Mikroblogg för dummies. Markus har publicerat en något mer omfattande, likväl suveräna introduktionen Vad är Twitter och hur använder man det? Chris Brogan bjuder på 50 Ideas on using Twitter for Business. Jeremiah Owyang listar verktyg för företagsinternt bloggande, inklusive den spännande uppstickaren Yammer. Bert Decker listar några fler, men förklara framförallt varför och hur professionella kommunikatörer kan använda Twitter. Låt dig också gärna inspireras av Ultimate guide Twitter for librarians. Även om du kanske inte är bibliotekarie så finns där massor av tips och vidare länkar.

Grundidén med en mikroblogg är att du kortfattat (140 tecken max) talar of för tjänsten via SMS, webben eller några av det exploderande antalet tjänster var du är och vad du ser/gör/tänker/undrar, etc. Ursprunligen följde man andras mikrobloggar genom att få ett SMS varje gång något nytt publicerades. Men under senare tid har det utvecklats ett antal andra tjänster för detta (se nedan). I början har detta varit gratis för användarna (finansierat av riskkapitalister och annonser), men i augusti 2008 begränsade bland andra Twitter SMS-följandet i flera länder. Men Bloggy stödjer SMS-utskick.

Men själva poängen är att du väljer ett antal vänner som du följer (och dom kan följa dig). En populär användningsform är att slänga ut en fråga om något, tex ”finns det någon bra restaurang i Värnamo”. Har du ett gäng som följer dig brukar svaret komma omedelbart. Eftersom mikrobloggstänsterna är öppna system så är det lätt att integrera den egna mikrobloggen med en ”riktig” blogg, en community och så vidare. Eftersom mikrobloggandet numera får sägas ha kritisk massa så växer det fram ett antal tjänster för innehållsanalys. Socialbrandindex är en manuellt redigerad katalog över vad olika varumärken gör, framförallt i Twitter. Och som sagt finns ju numera Twingly micro blog search.

Efter ett tag kanske du upptäcker att du följer många som du inte vill följa. Då finns det (naturligtvis) verktyg för att hantera sina twitterkontakter/följare. En lista hittar du på Top 10 Websites for You to Unfollow Inactive Twitter Users.

Under 2007 och 2008 började det också lanseras ett antal mikrovloggingtjänster – v som i video. Bland de första var Seesmic och sommaren 2008 släpptes 12seconds.tv i sluten beta. I början av 2008 fick också open source alternativet Laconica stor uppmärksamhet. Många menar att det är ett stort steg i mikrobloggandets utveckling, eftersom man den vägen för en öppen och distribuerad arkitektur (jämför e-post som ”ingen” kontrollerar). Hör mer tex om detta i podcastarna FLOSS eller IT Conversations.

Relaterade tjänster

Det finns en uppsjö av verktyg som kopplar ihop mikrobloggandet med andra tjänster. Oftast skriver jag in meddelandet på Ping.fm via webbläsaren eller appen Pingdroid i min mobiltelefon. Då åker samma text omedelbart ut till twitter, Bloggy, jaiku och Identi.ca. Tweetdeck och Twihrl är två populära klienter i desktopmiljö (Windows och Mac) som stödjer flera olika mikrobloggstjänster och multipla användarkontton. Genom dessa kan du online följa andras mikrobloggar, mikroblogga själv och styra andra tjänster. I Mac-miljö är Twitterific väldigt populär.

Lifestreams

En ”lifestream” är en slags tjänst som låter dig samla dina olika aktiviteter i sociala medier till en gemensam ström som fångar det just du gör. Jämför lifestreaming, där formatet är video. FriendFeed är en webbaserad tjänst där du kan samla ihop din(a) (mikro)bloggar och andra informationstjänster (ex Twitter, YouTube, Facebook) som just du (indirekt) skapar. På så sätt kan andra få ett samlat grepp över dina gärningar online, och du kan i FriendFeed samla dina vänners gärningar. På ett liknande, om än annorlunda sätt, låter Posterous dig publicera allt möjligt innehåll (text, bilder, video, mm) via e-post till din posterousplats. Därifrån återpublicera det automatiskt på dina andra ställen, tex ditt Twitterflöde. Tumblr är en annan tjänst som ”lets you effortlessly share anything”.

Sen har jag till exempel en applikation i Facebook som presenterar min senaste ”tweet” i min profil. Dessutom kan jag tala in tweets via Twitterfone. Närhelst jag drar igång en liveinspelning via Bambuser eller Qik så ser respektive tjänst till att automaiskt skapa ett meddelande på mna mikrobloggar.

Det blir lätt stort och överskådligt – eller hur. Så kom ihåg den första grundläggande regeln (pröva bara) och glid sedan vidare därifrån.