Wikier

[Uppdaterad 2009-01-06]

En wiki är mycket förenklat en webbplats som alla kan redigera direkt via webben. Det finns en mängd programvaror och tjänster för att skapa allt ifrån en intern wiki på den egna servern till en öppen wiki på ett webhotell. Det senare kallas ofta för en wikifarm.

Ett enkelt sätt att närma sig wikier är att kika in ordentligt i Wikipedia (som baseras på open source verktyget MediaWiki). Där finns en Sandlåda som man kan klottra i för övningssyfte. Alla är också välkomna att medverka i Wikipediaprojektet, till exempel genom att diskutera, redigera och skapa artiklar. Se vidare Lennart Guldbrandssons bok om Wikipedia.

Vill du starta en egen wiki är en bra början vara att testa en wikifarm. Nu (januari 2009) tycker jag att PBworks är en enkel tjänst väl värd att prova. Samtidigt verkar Wikipaces också vara lovande, även om jag inte hunnit pröva själv. Jag rekommenderar också en titt på fallstudien e-gineer, en intrawiki hos läkemedelsbolaget Janssen-Cilag i Australien. Om inte annat för att dom diskuterar olika wiki-verktyg. Computer Sweden publicerade i februari 2008 den läsvärda artikeln ”Wikier tillvaratar kunskapen”.