Rektor Kåre Bremer har förmodligen gjort en liten bloggmiss. Men det vore synd om denna fjäder görs till en höna i ett okritiskt bloggstormande som därmed ger ett negativt intryck av Bremers bloggande i stort. Samtidigt kan vi i den här historien lära oss en del om hur man hanterar kommentarer. Och framförallt inspireras av hur skickligt den påhoppade läraren Mattias Karlsson agerar i och utanför lärorummet.

Stockholms universitets rektor Kåre Bremer har i flera år bloggat under namnet ”Stockholms universitet”.  Jag brukar ofta lyfta fram hans blogg som ett exempel på att sociala medier handlar om mer än modeblogging och vadjagharätittillmiddag. Dessutom är Bremer föredömligt modig när han som synnerligen officiell person tillåter kommentarer.

Mattias Karlsson gör flera saker. Han undervisar inom medie- och kommunikationsvetenskap vid Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping; är delägare i företaget Pixondu (där även det mer välkända varumärket Moderskeppet ingår); och är bloggskribent i Stjärnkikarna (skamlös plugg för en av mina kunder). Moderskeppets blogg vann Stora Bloggpriset 2009 i kategorin Prylar och Teknik.

Nästan på prick för två år sedan (den 4 maj 2007) uppmärksammade jag här i weconverse Mattias med ett inlägg rubricerat ”Blogg om Photoshop sålt till 1000”. Bakgrunden var att den högskolekurs Mattias undervisade i hade fått en otrolig ökning av sökande efter att han bloggat om den. Det hela beskrev jag utförligt i ett inlägg i min SU-blogg. Poängen då var att sociala medier är ett intressant sätt att marknadsföra tex utbildning på. (Tyvärr tog Stockholms universitet bort min SU-blogg för snart ett år sen. Flera års skrivande raderades på en tiondels sekund. Intressant eftersom någon på SU ”nämnt mitt namn med stolthet!” när MiljöBloggAktuellt skrev om forskare och bloggande).

Jag tycker Bremer bloggar bra. Om jag fortsätter på analogin med att lära sig cykla så skulle Bremer numera klara sig kanonbra i Vätternrundan. Men även vältrimmade cyklister slinter ibland på pedalen. Och den sista april (i förrgår) gjorde Bremer en liten miss när han bloggade om söktryck. Att Mattias kurser toppar fristående kurser, skrev Bremer, skulle ”enligt uppgift åtminstone delvis sammanhängande med att studenterna vid dessa kurser gratis förses med dyrbar programvara”.

Detta dementerades tämligen omedelbart av Mattias med flera genom kritiska kommentarer till Bremers inlägg (just nu 10 stycken). Dagen efter, observera på helgdagen den 1 maj,  besvarar Bremer detta i ett nytt inlägg. Helt enligt regelboken (oskriven av såna som jag) ber han om ursäkt, beklagar det som skett samt ger en förklaring till såväl sakfelet som varför han har svårt att snabbt bemöta kommentarerna. (Jag har vid flera tillfällen påpekat för såväl webbtekniker som informatörer på SU att deras bloggverktyg suger. Nu drabbade det rektorn, så det kanske blir bättring på den fronten :-).

Mattias Karsson, å andra sidan, han är som en toppcyklist i Giro d’Italia. Det är av honom och hans community vi kan lära. När Bremer den 1 maj skriver ”jag ska kontrollera det på måndag” så snurrar det på i bloggosfären. Hos Moderskeppet förklarar Mattias hur påhoppad han känner sig och frågar ”Har vi mutat dig att söka våra kurser?” (just nu 374 svar). Dessutom länkar han till några som snabbt uppmärksammat ”stornen”: Erik Sellström, BetaAlfa, Göran SegeholmFredrik Wackå och Susannes fotoblogg. Idag den 2 maj tackar Mattias Karlsson med rubriken ”Ni har bidragit med beviset”. Naturligtvis kvittras det en del också. Notabelt är att ingen representant för Stockholms universitet verkar (jag har bara skummat ca 100 kommentarer) delta i konversationen, förutom under ytan.

Mitt råd är att vi ser förbi Bremers misstag och kollar vad Karlsson, hans kollegor och studenter gör. Se inte bara inläggen och kommentarerna. Utan lägg gärna en stund på att reflektera över hur bildning och marknadsföring av högskolekurser går till i Moderskeppets närhet.

[Uppdatering 2009-05-03, kl 11:00] Efter att ha sovit och kommenterat i några andra bloggar skulle jag avsluta med att kommentera i Kåre Bremers blogg. Men det gick inte. Så i stället mejlade jag nyss följande till rektor@su.se och SU:s presschef:

Bäste rektor,
i all hast, eftersom även jag egentligen tänkt vara ledig (i solen vid havet).
 
Av någon anledning går det just nu inte att kommentera i Din blogg på blogs.su.se/kbrem
Det kan bero på något tekniskt fel i det undermånliga bloggsystemet, eller att Du/någon har stängt av möjligheten. Oavsett vilket måste det omedelbart förklaras. Skadan är dessutom redan skedd eftersom många pratar om ”censur” om Din blogg. Naturligtvis måsta kommentarer släppas på igen.
 
Mitt råd är att Du snarast sätter dig in i vad Mattias Karlsson och hans entusiastiska gemenskap har att säga, eftersom deras syn på saken är oerhört värdefull i utvecklingen av det svenska bildningsväsendet. Du bör också svara dom på deras respektive hemmaplan. I Mattias fall som kommentarer i hans respektive blogginlägg om saken. Svaren bör vara öppna (publika) och präglas av Din ärliga reaktion på vad Du lär dig och inte vad Du eventuellt skulle kunna lära dom och eventuella misstag andra begått. Förmodligen är Din personliga tid rätt begränsad. Om Du tar hjälp/delegerar så förklara varför, hur och framförallt vem som hjälper Dig att delta i den aktuella konversationen.
 
Som jag skriver i http://www.richardgatarski.com/2009/05/02/rektor-bremer-och-larare-karlsson-cyklar-i-olika-ligor/ har Du agerat hyfsat rätt (och trotsat helgledighet), men det räcker inte. Missa inte chansen att vända det här till något fantastiskt positivt och lärorikt
 
Ämnet, digital bildbehandling och programvaran Adobe Photoshop, råkar dessutom i ett medie- och kunskapshistoriskt perspektiv vara mitt i pudelns kärna (som inte längre finns i vare sig matematik eller naturvetenskap).
 
Med förhoppningsfulla hälsningar,
Richard Gatarski, fd SU-medarbetare

[Uppdatering 2009-05-04, kl 20:25] Jag ser nu efteråt att Bremer faktiskt kommenterat även i Mattias blogg klockan 20:25 den 1 maj. Proffsigt gjort, speciellt när alla andra är ute och sjunger in Valborg (men oproffsigt av mig som missade det när jag letade). Bremer har också i kväll kl 19:35 publicerat ett inlägg som kort förklarar att det fanns en (numera borttagen) spärr mot fler än 10 kommentarer. Under tiden har Mattias på sitt upprop om varför folk söker sig till de aktuella kurserna fått 521 svar. I skrivande stund är Erik Sellströms blogginlägg om Bremers reflektioner kring söktryck sjätte träff när jag söker på ”Kåre Bremer” i Google. Jag låter det, om inget akut inträffar, gå några dagar innan jag sammanfattar några lärdomar. Tills vidare tycker jag fortfarande att Bremer skött det akuta mycket bra, att han borde byta bloggplattform och att det finns en massa spännande lärdomar i det här fallet.