[Det här inlägget uppdaterades löpande inför chatten. Nu efteråt, 2009-07-22, har jag dessutom laddat upp en video som ger en inblick bakom chatten]

Direktlänk till webbsändning och chatten och jag föreslår #fildelsJEP som hashtagg.

Under Almedalsveckan den 29 juni 2009 arrangerar Stockholms universitet (SU) mellan 14:00 och 15:30 seminariet ”Fildelning – i skärningspunkten mellan juridik, ekonomi och politik”. Seminariet sker huvudsakligen på Strand Hotel i Visby, men livesänds också tillsammans med en chatt på webben.

Det är i webbsammanhanget jag kommer jag in. Med kort varsel blev jag för någon vecka sen tillfrågad av SU:s presschef Maria Erlandsson om jag kunde tänka mig att moderera webbchatten. Tackade ja, fast jag egentligen inte har tid (men vill ju gärna forma om ett stort universitet ;) Nu efteråt förstår jag att pressenhetens idé nog var att jag skulla plocka frågor från chatten och svara, eller vidarebefordra till köttlanet i Almedalen. Fast jag försöker göra om webbdelen till en parallell konversation, med visst utbyte med Almedalen.

Det är en spännande och utmanande resa att försöka påverka såväl det tekniska som konceptuella upplägget av webbdelen. Det går åt rätt håll, mer om det senare. Och som @Jocke påpekade i förrgår: bara 54 av 1041 registrerade evenemang direktsänds på nätet. Kul att få vara med om ett av dom. Sen är det en annan fråga om vi kan driva nästa år mer enligt Makten och Öppenheten. SU:s PR-byrå Gullers grupp har fö övrigt uppdraget att engagera bloggare till webbdelen. Själv nöjer jag mig med det här inlägget.

Konstaterar just nu att informationen runt ikring själva seminariet är rätt ”dynamisk”, men här är min sammanställning med fungerande länkar och några pekare.

Fildelning handlar om juridik, ekonomi, teknik och samhällsutveckling – nationellt och internationellt. Men i den intensiva debatten förekommer också frågor om demokrati och individuella rättigheter respektive skyldigheter.

Hur kan vi bejaka teknisk utveckling och samtidigt stimulera kreativitet och investeringar? Möt och diskutera direkt med några av Sveriges främsta experter inom juridik och ekonomi på ett seminarium med möjlighet att delta antingen på plats eller via länk.

Moderatorer
Jeanette Gustafsdotter (på scen i Almedalen), kommunikationschef SNS
Richard Gatarski (på webben i Sverige), ekonomie doktor weconverse.com
Linda Carlsson (på webben i Almedalen), projektledare SU:s kommunikationsenhet

Medverkande
Jan Rosén, professor i civilrätt, Stockholms universitet
Daniel Westman, doktorand i rättsinformatik, Stockholms universitet
Johan Axhamn, doktorand i immaterialrätt, Stockholms universitet
Per Krusell, professor vid Institutet för internationell ekonomi, Stockholms universitet, och professor i ekonomi vid Princeton
Göran Lambertz, justitiekansler
Jan Rosén, professor i civilrätt