[Uppdatering: Jag kommer löpande uppdatera det här inlägget i takt med att jag kommer på saker.]

I all hast annonserade jag en 20 minuters session på Social Sweden Web Camp 2010. Ämnet var att bjuda på några tips från våra erfarenheter av WestreamUs sändningar. Det blev spontant och utan mina mer detaljerade anteckningar. Men jag lovade dem som var där och här (via Twitter) att göra ett litet blogginlägg om vad som sades. Så håll till godo, mer utförligare tips kommer någon gång i september på www.WestreamU.se.

Tipsen är utifrån producentperspektivet, och jag har delat upp dem i sådant som gäller alla, arrangören, föreläsaren och publiken.

Alla

1. Kom ihåg att dom flesta är utanför bubblan.
Ofta har vare sig arrangör eller den tilltänkta publiken någon större erfarenhet av sociala medier. Du kan därför inte bara slänga upp en sändning med eventuell tillhörande chatt och anta att alla fattar att dom kan göra mer än bara titta.

Arrangören

2. Promota livesändningen.
Hjälp arrangören att göra sändningen känd i god tid ni går live. Ibland vill dom inte, med motiveringen ”då kommer det inga till konferensen/seminariet”. Så tänker till exempel inte TED. Men det är naturligtvis alltid beroende på.

3. Dom tre Len: Linan Ljud Ljus.
Utan ”Lina” till internet ingen livsändning. Kolla i god till att det finns förbindelse och att kapaciteten räcker, speciellt om du räknar med att publiken i lokalen använder samma nät. Ljudet är viktigare än bilden, så se till att åtminstone de som pratar är ordentligt mikade. [Uppdatering: berätta för föreläsarna hur man pratar i en mikrofon, och förvarna publiken om att ”jag hörs nog ändå” funkar inte]. Liksom att eventuellt ljud från andra medier som spelas upp kommer med i sändningen. Ljuset, räkna med ju billigare kamera ju sämre hantering av dåligt ljus. Står föreläsaren nära en ljus projektionsbild så blir resultatet ofta att föreläsaren knappt syns och duken mer eller mindre vit. [Uppdatering: Se till att det är ljus även på publiken ifall du filmar den]

4. Utse chattmoderator.
Även om du som producent säkert vet hur man modererar en chatt, är det ofta så att du inte kan ämnet. Helst skall någon av arrangörernas medarbetare, eller insatta konsulter, sköta eventuellt chattande. Tänk på att det kan chattas spontant, tex på Twitter, även om det inte finns någon officiell chatt.

5. Planera för on demand.
Tittarna vill gärna veta i förväg om det går att se sändningen efteråt, det hjälper alla inblandade att prioritera sin tid. Om streamingtjänsten sparar en kopia så kan on-demanvisningen ju bli mer eller mindre automatiskt. Eller så kanske arrangören vill lägga upp videon någon annan stans efteråt. Och om det bara finns en arkivvideo hos streamingleverantören, se då till att ladda ner en egen kopia för säkerhets skull.

6. Klarera rättigheter, inkl publikens.
Alla inblandade måste upplysas om vilka rättigheter som gäller. Det gäller såväl föreläsarnas insatser, innehållet i deras eventuella presentationer och själva publiken. Det senare så att säga rätten att sända och spela in publiken.Kontrollera också streamingtjänstleverantörens villkor när det gäller kommersiellt innhåll i det ni sänder. Vi ger också alla våra uppdragsivare rådet att försöka sända och distribuera enligt Creative Commons.

Föreläsaren

7. Ha nätpublikkontakt.
Tänk på att det finns en publik även på nätet. Titta in i kameran då och då. Säg gärna nåt direkt till nätpubliken, det gör att dom känner sig närvarande. Sug gärna in frågor från eventuell chatt.

8. Anpassa dina slides.
Räkna med att många vill titta i sin mobiltelefon, om kanske inte live så efteråt. Kolla att dina bilder säger nåt vettigt även i 320×240 (x200 om bredbild). Liveproducenten brukar allt oftare fälla in en videobild på föreläsaren i dennes slides. Så lämna gärna lite tomt utrymme i dina bilder för en sån Picture-in-Picture. Använd inte laserpekare, eftersom den inte kommer med i sändningen om videoproducenten fångar dina bilder direkt från datorn (alltså inte genom att filma av projektionsduken). I stället fungerar muspekaren utmärkt. Se vidare i Prepare your presentation for web video.

9. Se upp för projektorbilden i pannan.
Det ser som regel illa ut i bild när hela eller delar av föreläsarens kropp fungerar som projektionsduk.  Se alltså till att kliva ur vägen för projektorlampan.

Publiken

10. Var intresserad när grannen frågar.
Vi, och säkert fler liveproducenter, strävar efter att integrera publiken i sändningen. Så när någon ställer en publikfråga zoomar vi in denne och dennes bänkgrannar. Om du är granne och ser ointresserad ut, eller pysslar med något annat, då är det garanterat det som tittarna noterar. Inte vad den som frågar säger.

11 (bonustips) Alla kan inte se/höra.
Väldigt många människor har mer eller mindre nedsatt hörsel och/eller syn. Vi prövar och utvecklar några lösningar för direktsändningar som är såväl livetextade och liveteckentolkade (se tex Handikappförbundens webbtv). Även om det än så länge kostar lite extra live, är det som regel både lätt och billigt att åtminstone efteråt texta videon för on-demandpublicering (stöds av bla Blip.tv och Youtube). Framöver hoppas vi också att experimentera lite med syntolkning, det vill säga att någon i en separat ljudkanal berättar vad som händer på scen och i bild. (Bidra gärna med tankar och erfarenheter om detta på diskussionsforumet Tillgängligare WebbTV).

Frågor?

Vi hann också med en kort frågestund. Plus att Daniel Erkstam tipsade om Samson Go Mic, en USB-mik från Samson (länk kommer).

Hur kan man få in föreläsarnas bilder i livesändningen? Genom att filma duken (inte så bra kvalité). Genom att i produktionsdatorn ha en kopia av presentationen/bilderna (krångligt). Produktionsplattformen Wirecast har verktygen Desktop Presenter, som skickar det som visas från föreläsningsdatorn till produktionsdatorn via internet (dock låg bildfrekvens). Epiphan har en serie konvertrar VGA-USB, mer eller mindre (dålig bildfrekvens) dyra. Kombinationen billig VGA-Video och Video-USB konverterare (sämre upplösning). Valet blir en avvägning mellan budget och bildkvalité.

Använder vi Firewirekabel för kamerorna? Nej, framförallt för att WestreamU producerar i Windows, där Firewirekorten är usla, tar CPU och ger fördröjningar. För den kvalitetsnivå vi erbjuder räcker vanlig analog (sub HD) kabel gott och väl.

Är WestreamU:s avtal Creative Commonslicensierade? Njae, dom enskilda avtalen är som regel en affärsuppgörelse som våra updragsgivare vill hålla för sig själva. Men vi kommer att dela med oss av några allmänna delar. Som till exempel:

”Våra tjänster bygger på att uppdragsgivaren alltid ansvarar för att det material vi sänder och publicerar sker inom gällande lagstiftning, inklusive rätten till alla verk som förmedlas. Vi rekommenderar att uppdragsgivaren i görligaste mån underlättar för alla att sprida och återanvända materialet enligt lämplig Creative Commonslicens (se www.creativecommons.se).”

Fler frågor tar jag gärna emot.