Läs om Pernilla Mellqvist, en relativt nyutbildad lärare som bara kan tänka sig att jobba i klasser där varje elev har en egen dator. Och om Marie Linder som publicerat sin pedagogiska vision som en Googlesite. Vem är det som säger att den svenska skolan är så himla urkopplad?

Något peppad av Sandra Wisstings horisontella ord ”Tack för att du vågar vara obekväm. Tack för att du oförtrutet tuffar landet runt för det du tror på” tar jag mig tid att skriva ett inlägg om vad som hände i kväll. Fast, i och för sig var den upplevelsen i sig nog för att få mig fatta tangentbordet.

Digitala Akademins nätverksträff

I morse kikade jag in på den nya sajten PEDAGOGstockholm.se som i kalendariet puffade för Digitala Akademins nätverksträff på Nalen. Eftersom jag har mer eller mindre häcken full nöjde jag mig med att först bara notera kvällens träff. Även om det var hos dom jag första gången hörde Anne-Marie Körling, sånt bådar ju gott. Men dagen gick, jag fick en massa gjort och @joakimvol sparkade (som vanligt ;) in mig, så klockan 17.30 var jag på plats när det hela började.

Började gjorde det kanske inte optimalt. med en uppmaning att ”slå på mobiltelefonerna när ni LÄMNAR lokalen”. Alltför hastigt twittrade jag iväg det, vilket raskt resulterade i massa eko både i Twitter och Facebook. Men sen. MEN SEN!

Pernilla Mellqvist

Först ut på scen var Pernilla Mellqvist. Vilken kvinna! Hon började i princip med att citera Lpo 94, avsnittet ”utgå från elevens individuella förutsättningar” (eller hur det nu står). Därefter påpekade hon raskt det orimliga i att i skolgångens början fortfarande tvinga eleverna träna alfabetet och öva bokstavsformer – oavsett om dom kan eller ej. Något som bland andra Carina Fast påpekade redan 2007 i sin avhandling ”Sju barn lär sig räkna och skriva”. Nåväl, så gör icke Pernilla och hon följer läroplanen. Så vi fick både se och höra hur hennes 2:a klassare med sina Macar gör underverk. Alla i klassen har fått ett Spotify-konto (förälder i klassen som jobbar där har sponsrat) och det är helt OK att ha mobilen med och på under lektionerna. Bland alla verktyg dom prövat ingår Jirafa.se, som verkar erbjuda rätt coola lärspel. Vi fick se en otroligt fin film (eleverna gör mer film än skriftliga rapporter) som beskriver hur det går till i Skolarbetet. Stalltips: följ klassens blogg: broangensettor.blogspot.com.

Marie Linder

Därefter seglade Marie Linder, aka @kringlan, upp på scenen. Hon presenterade arbeten gjorda av elever årskurs 6-9 vid Montessoriskolan i Falun. Varför skall jag försöka beskriva elevernas underverk för er? Dom beskriver det så bra själva, på sin wiki! Marie gick helt enkelt, nåja – på ett fantastiskt inspirerande sätt, igenom dom verktyg som listas bland länkar till presentationer. Bekvämt, smart, pedagogiskt och delbart. Tack! Dessutom finns naturligtvis hennes egna föreläsningsbilder redan på Slideshare. Och den sista bilden visade naturligtvis förutom detta att hon har en pedagogisk vision, på: sites.google.com/site/marielinder/home/internet-i-spraakundervisningen-min-pedagogiska-vision-1.

Framöver

Det jag just nu bär med mig är Pernillas svar på publikfrågan ”vad händer när du lämnar klassen, om det kommer någon annan som inte kan det här?”. Kortfattat, med reservation för att jag missuppfattat: Pernilla är vikarie och kanske snart måste lämna klassen när den ordinarie läraren kommer tillbaks. Hon är erbjuden en ny förstaklass, men där får inte alla en egen dator (så kallad 1-1 om ni inte redan kände till det begreppet). Det kan inte Pernilla acceptera. Då väljer hon en annan skola.

Marie sa att ”vår skola har en dator på fem elever, det är ok”. Pernilla vill bara jobba som lärare där alla elever har en egen dator. För egen del tycker jag att Pernilla ställer rätt krav. Tänk på det föräldrar, politiker och barn när ni funderar på vägval.

Och nästa gång Digitala Akademin har en nätverksträff så finns säkert programmet i lätt klipp- och klistraformat med länkar (så vi slipper jobba med att få tag i sådan basfakta) och livesänder hela evenemanget. Det är på tiden, för det är träffar värda att dela mera. Tack!