Våra barn och ungdomar är inte bara infödda digitalt. Dom är också bildade i att med hjälp av varumärken bygga sig och sina liv för en aldrig tidigare skådad framtid. Hur vill vi vuxna se den, och kan vi påverka det som sker? Om inte annat är det dags för lärare att sno marknadsförarnas verktyg och uträtta stordåd!

[Uppdatering efter gigen] Tack alla ni för att jag fick vara med och för alla frågor och inspirerande kommentarer. Ny har jag laddat upp mina bilder från föreläsningen (4,8 Mb) respektive seminariet (3,1 Mb). Via Slideshare är dom dessutom inbäddade här nedan. Jag lägger en länk till videoinspelningen av föreläsningen när den kommer upp.

 

ikt inspiration 2010 är ”en inspirerande studiedag fär Sollentuna kommuns skolor och gymnasium”. Där erbjuds deras lärare att ”lyssna till några av Sveriges mest intressanta pedagoger och forskare berätta om vår väg in i kreativitetssamhället”. Förutom en konstig meningsbyggnad, är nog ”lyssna” ett skrivfel. Dagen innehåller nämligen en massa seminarier och workshops, där aktivt deltagande gäller.

Men det blir också föreläsningar, med; Sugata Mitra – Hole in the Wall projekt (även som TED video); Elza Dunkels – Ungdomarnas nätkultur; Bodil Jönsson – Vi lär som vi lever; Mathias Klang – Upphovrätt, hur gör vi då?; och sist kommer Richard Gatarski (utan att finnas i WIkipedia). Min idé är att inspirera och provocera runt skolans möte med marknaden.

Vi börjar med lite frågande provokation.

Hur i hela friden kan man kalla en sån här fin satsning för ”Studiedag 2010”? Kunde ingen komma på nåt mer kreativt?