Våra barn och ungdomar är inte bara infödda digitalt. Dom är också bildade i att med hjälp av varumärken bygga sig och sina liv för en aldrig tidigare skådad framtid. Hur vill vi vuxna se den, och kan vi påverka det som sker? Om inte annat är det dags för lärare att sno marknadsförarnas verktyg och uträtta stordåd!

[Uppdatering efter gigen] Tack alla ni för att jag fick vara med och för alla frågor och inspirerande kommentarer. Ny har jag laddat upp mina bilder från föreläsningen (4,8 Mb) respektive seminariet (3,1 Mb). Via Slideshare är dom dessutom inbäddade här nedan. Jag lägger en länk till videoinspelningen av föreläsningen när den kommer upp.

 

ikt inspiration 2010 är ”en inspirerande studiedag fär Sollentuna kommuns skolor och gymnasium”. Där erbjuds deras lärare att ”lyssna till några av Sveriges mest intressanta pedagoger och forskare berätta om vår väg in i kreativitetssamhället”. Förutom en konstig meningsbyggnad, är nog ”lyssna” ett skrivfel. Dagen innehåller nämligen en massa seminarier och workshops, där aktivt deltagande gäller.

Men det blir också föreläsningar, med; Sugata Mitra – Hole in the Wall projekt (även som TED video); Elza Dunkels – Ungdomarnas nätkultur; Bodil Jönsson – Vi lär som vi lever; Mathias Klang – Upphovrätt, hur gör vi då?; och sist kommer Richard Gatarski (utan att finnas i WIkipedia). Min idé är att inspirera och provocera runt skolans möte med marknaden.

Vi börjar med lite frågande provokation.

Hur i hela friden kan man kalla en sån här fin satsning för ”Studiedag 2010”? Kunde ingen komma på nåt mer kreativt?

Share
 • Visst är det härligt att Sollentuna Kommun satsar stort på IKT i undervisningen! Och ännu roligare är att vi får ”gratis” marknadsföring genom ”weconverse”.

  Det kreativa sidan kanske inte alltid behöver framgå genom ett namn, snarare genom vad vi gör. Men som du också hänvisat till i början av inlägget så kallas satsningen IKT inspiration 2010. Kanske inte så häftigt det heller men det säger i alla fall vad det är vi vill åstadkomma: inspiration att arbeta med IKT-frågor, dagligen i skolan.

  Vi ser fram emot fler provocerande frågor och påståenden på vår studiedag!

  Gunilla Ordell
  IKT inspiratör och medarrangör till IKT inspiration 2010

 • Tack Gunilla, men det är självklart att det kreativa måste framgå i namnet. Något som jag delvis utvecklar i första inlägget på richardgatarski.com.

  Sen sker all kommunikation på mottagarens villkor. Och ni lämnar ganska öppet om det är ”Studiedag 2010” (som webbadressen antyder) eller ”ikt inspiration 2010”. Dessutom, vilka meningar/känslor som lärare får av ”studiedag” respektive ”ikt” är ju en öppen fråga.

  Trots detta – en SKÖN dag lär det bli. Kreativitetskicken 2010!

 • Pingback: Läsvärt - 21 January 2010 | bryggare.nu()

 • Linnea

  Bodil Jönsson skriver ett intressant inlägg på Seniorbloggen.se: Hur kan vi hjälpa till att stå emot förbarnsligandet? http://bit.ly/dtZLK7

 • Linnea, nog är det intressant – för det öppnar upp för mer. Men det där med ”att stå emot förbansligandet” förstår jag inte (heller).
  Det är nog en kul kontrast med Elza Dunkels syn på ”barn” (som begrepp och social konstruktion), som jag delar.