Macrowikinomics blir eventuellt namnet på den bok som kanske ligger på allas läppar om något år. Många lägger ner oändligt mycket tid på att ge rätt namn åt böcker, varumärken och människor. Betänk att barn som hette Elmer och Bertha faktiskt var mindre intelligenta än andra barn.

Det är ju självklart, om man heter Elmer eller Bertha så måste man ju vara dum. Vilket bekräftades för många år sedan i en studie som tittade på sambandet mellan intelligenskvot och namn. Namn är alltså viktigt. Vilket är en etablerad sanning inom marknadsföringsområdet.

[Uppdatering 2010-01-24: I går tillkännagjorde Tapscott att bokens titel verkligen blir MACROWIKINOMICS (se nedan) och att publicister och förläggare är i extas. Så jag ändrade det här inläggets titel och strök det som förut varit oklart].

Richard Gatarski

Mitt namn är Richard Gatarski, därav richardgatarski.com. Här har jag ambitionen att bidra till att vi tillsammans skapar världens bästa start i livet för dom vi kallar barn. Men just nu är allt en smetig röra.

Varför jag heter just Richard Gatarski är en mindre viktig fråga. Jag började delvis den här resan med Skolmarknad.info: ”en oberoende utsiktspunkt för alla som är intresserade av skolrelaterad marknadsföring”. Sen tillkom Weconverse.com: ”ett socialt medie-projekt [som] utgår från mitt föreläsande kring historiska, samtida och framtida frågor som rör medier, marknadsföring och grundläggande utbildning”.

En litet steg på vägen var namnndringen i Twitter. Nu förbereds ett större kliv. Vi fortsätter genom att försiktigt sticka ner fingret i smeten för att smaka på tre ledande frågor.

Här är en studiedag

Nyss slängde jag ur mig en liten provokation om Studiedag 2010. Den uppfattning jag har om begreppet Studiedag fångas kort och koncist av Wikipedia:

Studiedag är en sammansättning av de två orden studie och dag. En studiedag är kortfattat en dag då man studerar. På arbetsplatser eller skolor har lärarna eller arbetarna studiedagar där de istället för att ha en vanlig arbetsdag, går på utbildningar, vilket i sitt fall leder till att eleverna får en dag ledigt då deras lärare inte är närvarande”.

Lärarna tar ledigt från jobbet för att lära. Smaka på den du! Själva idén kan ju knappast anses vara modern. Och namnet är väl lite som Bertha. Självklart hjälper det med en gnutta marknadsföring, dvs att ge Studiedagen ett bättre namn. Men det behövs mer än så. Exempelvis goda exempel. För onda dräller det av.

Fråga 1: Finns det en svensk skola där lärare lär sig hela tiden och dom har speciella dagar som heter nåt bättre än Studiedag?

Skolan är omsprungen

Med skolan menar jag samhällsinstitutionen Skolan. Den var bra. Fast nu har ungarna redan sprungit om skolan. Dom lär sig så mycket, förmodligen det mesta, utanför skolan. Med verktyg, tankemönster och upplevelser som dom flesta skolor inte velat/hunnit ta tag i ännu. Vart har ungarna lärt sig leva med Pokémon, Nintendo, MSN och YouTube. Knappast i Skolan. Dessutom är det mycket mer än utbildning som står på spel.

Observera, jag skriver ”dom flesta” eftersom det trots allt finns gott som skolor som ligger långt före sina  elever. Och jag har förmånen och glädjen av att få vika lite tid åt att hjälpa elever, skolpersonal och andra skolintressenter att bli bättre.

Min slutsats är alltså att skolan, och dess kärnämnen, inte längre behövs. Vilket av andra fångas genom mer uppmärksamhetsskapande rubriker som ”Lägg ner skolan”. [Plats för en okänd rubrik ”Lägg ner matematiken” och länk till en intervju med mig i Skolvärlden som relanseras senare idag].

Vår framtid är värd något bättre än Skolan. Vi behöver något nytt.

Fråga 2: Varför har vi en Skola?

Detta är stort

En fotograf som vill fånga något stort sätter på ett makroobjektiv. Makro slänger man ofta in framför ett annat ord för att tala om att det handlar om saker med vitt omfång. I det stora hela är Skolan bara en liten del av samhället. Det dräller av andra institutioner – som alla hänger ihop på ett relativt komplicerat sätt. Likväl verkar det vara Skolan som diskuteras när man funderar på framtiden, barn och ungdomar. Trots att det handlar om så mycket mer. Saker som kanske inte Skolan skall ta hand om.

En av dom som under många år analyserat det som händer kring ny teknik och nya människor i ett affärsperspektiv är Don Tapscott. Efter förra boksuccén Wikinomics (som jag verkligen kan rekommendera) är han och medförfattaren Anthony Williams på gång med en ny bok där de säger:

”we can reinvent and rebuild just about every institution in society for an age of networked intelligence. Many of the organizations and institutions that have served us well for decades, even centuries, are stalled. The pillars of economic and social life that grew from the industrial economy have come to the end of their life cycle.”

Dom flesta människor har nog en ganska vag uppfattning om hur en (läro)bok kom till. För den gruppen är det svårt att till fullo fatta den enorma förändring som sker i kunskapssamhällets gamla kärna. Lika obegripligt är det för dom som kunde bokproduktion, men inte förstår det som kallas webb 2.0 eller sociala medier. Ta det här med namnet, som alltså är så otroligt viktigt.

Den 8 januari publicerade Tapscott och Williams ett blogginlägg med rubriken What Should be the Title to The Sequel to Wikinomics? Själv märkte jag det samma kväll, genom en tweet där Tapscott glatt berättade om den enorma responsen i form av kommentarer och disqussioner. Mitt i natten (efter vin och reflektioner på Ålands hav) slängde jag in min första idé. I går, efter flera hundra olika namnförslag och täta konversationer, meddelade Tapscott att författarna själva tänt på ”MACROWIKINOMICS: Rebooting Business and the World”. Dock oklart om det blir det namnet, eftersom förläggare och andra skall säga sitt.

Inte för att mina synpunkter hörsammats speciellt mycket, men namnet Macrowikinomics har sina poänger. Principerna är samma som i Wikinomics. Men det handlar om större saker än att nuvarande organisationer och institutioner tar till sig nya verktyg. Vi måste bygga om hela verkstan, så att säga. Det område jag rör mig i är bara en del i något mycket större. Men någonstans måste man ju röra.

Fråga 3: Varför tror folk att framtiden behöver en Skola?

Välkommen till en kreativ konversation. Med målet att skapa världens bästa start i livet för dom vi hittills kallat barn. Det blir en pusselbit i tankarna bakom Macrowikinomics (om den nu kommer heta det).