Om du inte har kontroll över domänen (webbadressen) där din blogg (eller webbplats) ligger, så har du heller inte långsiktig kontroll över innehållet. Ta dig därför det lilla besväret och kostnaden att köpa loss en egen domän till din kära blogg/webbplats.

[Uppdatering 2009-08-20: Folkpartiet lanserade igår en synnerligen intressant och framåtsträvande ambition. Lotta Edholm skriver hos Newsmill om hur Folkpartiet Stockholm satt upp både en blogg (fpstockholm.wordpress.com) och en wiki (folkpartiet.wikia.com) där öppenhet och medborgarmedverkan är honnörsord. Men uppenbarligen har dom inte läst det här inlägget, så deras satsning får bli ytterligare ett konkret exempel på förlorad kontroll].

Om blogghotellens underdomäner

Blogghotell erbjuder som regel själva bloggtjänsten gratis. Då inkluderas en webbadress som är på formen underdomän.domän.toppdomän, som ”minblogg.blogghotell.se”. Den så kallade ”underdomänen” är det man som hotellgäst får välja själv. Exempel på några svenska bloggarer som (i dagsläget :) använder sig av det upplägget är carlbildt.wordpress.com, opedagogen.blogspot.com och annmariekorling.blogg.se. Samtliga deras blogghotell (men inte alla) erbjuder möjligheten att lägga bloggen på en egen domän. I det fallet skulle det kunna vara carlbildt.com, öpedagogen.se respektive annmariekörling.se.

Detta kallas ”domain mapping”, dvs att man pekar om en webbadress (minblogg.se) till en annan adress (vadsomhelst.blogghotell.se) samtidigt som det är ursprungsadressen som visas för besökarna (minblogg.se).

Motiv till en egen webbadress

Varför skall man då ha domain mapping i stället för att fortsätta med en gratis underdomän hos webbhotellet? Huvudanledningen är att du inte blir inlåst hos hotellet. Utöver det så handlar det om vem som kontrollerar inkommande trafik till din bloggadress.

Du kanske vill byta hotell någon gång. Rätt vad det är kanske det dyker upp ett annat hotell med ett bättre tekniskt/ekonomiskt erbjudande. Ofta erbjuder den nya värden en möjlighet att importera dina gamla inlägg och kommentarer. Men vad hjälper det när det finns massa länkar som pekar till dina gamla grejor? Vi är många som funderat på om vi helt enkelt skall låta det gamla finnas kvar i det gamla hotellet. Det är en möjlig lösning, som tyvärr stökar till det för nya besökare i ditt arkiv. Dom kanske inte vet om ditt nya hotell. Dessutom är det en dyr fix om du har en månadskostnad på det gamla hotellet. Utöver detta en orättvis lösning, eftersom det gamla hotellet rent teoretiskt kan göra vad det vill med den trafik som kommer in till dina gamla grejor.

Alltså rekommenderar jag starkt att du lägger bloggen på en domän som du äger/kontrollerar. Helst redan från början. I annat fall bör du snarast ta en funderare på att byta. Innan för många länkar till dina pärlor läggs upp runt om i webben.

Hur gör man för att fixa en egen adress?

Kan du blogga själv så kan du förmodligen hyfsat enkelt ordna din egna adress alldeles själv. Men beroende på intresse, tid och ekonomi kan det vara läge att ta hjälp. Här är kortfattat vad det handlar om.

Börja med att köpa en domän. Det finns massor av registratorer som säljer webbadresser. Även om det med få undantag bara är leverantörer på den svenska marknaden som säljer .se-adresser. Du kan vända dig till ett webbhotell (och där bara köpa domännamnstjänsten) eller .SE Direkt (som regel något dyrare). Det är en smaksak om du skall änvända dig av ”å”, ”ä”, respektive ”ö” i domännamnet. Min erfarenhet är att svenska tecken oftast funkar rent tekniskt, men inte alltid. För säkerhets skull bör du använda ett domännamn utan prickar, och i förekommande fall peka om det prickiga namnet till det utan. Typ, köp Öpedagogen.se och Opedagogen.se. Mappa opedagogen.se hos ditt blogghotell och peka om öpedagogen.se till opedagogen.se hos ditt webbhotell/registrator. Det fungerar garanterat rent tekniskt. Men om du vill att det är ”Öpedagogen.se” som skall visas i webbläsaren så gör du tvärt om.

Köp domain mapping av ditt blogghotell. Mer info om vad det kostar (runt 100 kr/år) och hur du gör får du kolla med ditt webhotell. I exempelfallen är länkarna till respektive leverantör: WordPress, Blogger/Blogspot, eller Blogg.

En egen installation i stället för blogghotell? Det är relativt enkelt att installera ett bloggverktyg på ett webhotell. Då får du ju så att säga den egna domänen på köpet. Fördelarna är större frihet på alla håll och kanter. Nackdelarna är framförallt att det kostar lite mer i pengar och framförallt tid. Skall du gå den vägen rekommenderar jag WordPress.

[Transparensnot: .SE är en av mina uppdragsgivare, där jag framförallt jobbar med Webbstjärnan – gratis domän och webbplats åt elever som tävlar i att adda sitt skolarbete på webben. Men det här inlägget skriver jag helt på eget bevåg och min ärliga avsikt är att berätta om en viktig aspekt utan att peka på någon speciell leverantör. Även om jag pluggar lite för Webbstjärnan – som är så himla bra :-]