Inspirationen till det här inlägget må vara anekdotiskt, men känns ändå rätt typiskt.

Jag försöker starta en community för föräldrar samt personal i min sons skola. Innehållet är så att säga internt för oss berörda, men om någon vill kolla utsidan så är adressen FINsnack.ning.com

I går kväll bjud jag, via Ning:s funktion som skickar ut inbjudan via e-post, in ytterligare en förälder. I morse svarade hon:

”Tack för inbjudan! Verkar intressant, men jag försöker hålla mig undan virtuella mötesplatser eftersom jag sitter på arbetsplatsens dator. Håller dock gärna kontakten via mejl”.

Solklart ville jag veta vad som menades. Svaret på min följdfråga var ”vi ska inte från jobbets dator gå in på ickejobbrelaterade sidor där vi behöver logga in med lösenord”. Glöm att jag talar om för er vilken arbetsgivare det är frågan om. Men du, jag och många andra vet att den policyn representerar en alltför vanlig inställning. Ofta från en insnöad IT-avdelning verksam under en okunnig företagsledning.

Det bästa högsta ledningen kan göra är att själv praktiskt utforska sociala medier genom att använda dom. En annan bra sak är att snabbt knyta till sig människor som man litar på och är vana vid webb 2.0. Värdefullt är det också att vidga vyerna genom lite rapporter och tankar från andra (som jag :-).

AT&T publicerade nyligen rapporten ”Enterprise 2.0: Social Networks — Changing the way we work”. Den baseras på en studie av 2 500 anställda på olika företag i fem europeiska länder (dock ej Sverige). Jag har bara hunnit läsa sammanfattningen, som är ganska balanserad för och emot. Du kan dessutom i FiR höra en intevju med Martin Silman, Executive Director, AT&T Global Concept Marketing. Bland rönen fanns att 65% ansåg att sociala näterkssajter gjort dem och kollegorna mer effektiva; 63% att de kunnat göra saker som annars varit omöjliga; och 46% hade fått egna kreativa idéer. Det senare kan man möjligtvis relatera till mitt tidigare inlägg Security stops learning.

Eftersom mitt inlägg har sitt ursprung i kontakter med den riktigt unga generationen passar jag på att också tipsa om Don Tapscotts artikel Generation Experts i Guardian (mer sånt från Don finns på Grown Up Digital). Ingressen lyder:

”They helped propel Barack Obama into power – and now the children of the digital age are about to change the way we work. Don Tapscott explains why the rest of us need to shape up”.

Man kan ju undra hur bra det är för ens personliga utveckling att arbeta i ett företag där man inte får använda dom nya grejorna. Eller är jag ute och cyklar?

[2008-12-15: Se även The Ultimate Social Media Etiquette Handbook för tips om hur man bör bete sig i dom sociala medierna].