I början av sommaren intervjuades jag av Tomas Bannerhed, chefredaktör för Tidningen LÄRA Stockholm. Ämnet var marknadsföring och sociala medier i skolsammanhang. Mot slutet av intervjun frågade Tomas någonting i stil med hur man kan använda sociala medier i skolan. Vilken är nyttan liksom?

Jag blev lite ställd. Dels för att många tankar surrade i huvudet eftersom vi pratat om många, spännande och tankeväckande saker. Dels för att en självklar sak ställdes på sin spets. Det kändes lite som om frågan hade varit ”på vilket sätt kan man ha nytta av papper i skolan”. Vad svarar man på det?

Jag hasplade ur mig några saker. Bland annat att man som lärare kan leta upp någon kollega som är på (inne i bubblan ”sociala medier”) och konversera med dom. Samtidigt tänkte jag att eftersom Tomas sa att artikeln inte kommer förrän efter sommaren så kompletterar jag senare. Och naturligtvis berättade jag om Webbstjärnan (som jag ger råd och lite dåd). Därefter glömde jag bort frågan.

För ett par veckor fick jag äntligen ur mig ”Viralt lärarlärande, så marknadsför du ny pedagogik”. Där är poängen att man upptäcker nyttan genom att pröva nya grejor OCH konversera om det med andra kollegor. 

Idag fick jag syn på @Larmats (Mats Larsnäs, IT-pedagog i Kungsbacka) tweet om hans lista på pedagoger i delicious. Där har lärare med andra ord en (1) ingång till kollegor/inspiratörer i skolsammanhang.

Via Pedagogbloggar.se (ett gratis blogghotell för lärare) hittar du vad namnet antyder. En annan källa är ITpedagoger (Anslagstavla för dig som använder IT i undervisningen). En tredje är länk/blogg-rullen hos vilken bloggande lärare som helst. Exempelvis den hos IT-mamman. Listan, eller snarare webben, med lärare är oändlig. [tillagt 11:50]: Jag glömde det knakväxande Ninget IKT i skolan!

Med andra ord är en (1) nytta med sociala medier i skolan att lära sig lära genom sociala medier.

En annan nytta är att man spar resurser, inklusive tid och pengar. Men det tar jag upp i nästa inlägg, eftersom det är svaret på en annan fråga – hur skall man ha tid med alla dessa sociala medier?