Hur skall man skriva sitt telefonnummer i mejl och på webben? Och vilket telefonnummer skall man använda? Mitt svar är att ditt mobiltelefonnummer är bättre än nåt annat. Och skriv det på formen +4670-1234567.

Ibland är det bra att dela med sig av sitt telefonnummer och övrig kontaktinformation. Det finns massor av sätt att göra det på. Ett är att på olika sätt publicera .vcf-filer (enligt VCard-specifikationen). Dom dominerande programvarorna för kontakter/adresser importerar sådana filer enkelt och galant. (En coolare och mer fysisk metod är att göra en Poken, men det här inlägget handlar bara om det banala telefonnummer).

Här kommer mina subjektiva råd, baserade på flitigt ringande, mottagande av andras telefonnummer och försök att i olika sammanhang använda vad jag fått.

Rätt telefonnummer är mobilnumret. Ett fast nummer innebär att man kan bara ringa. Tyvärr har en del fått för sig att det är någon slags poäng med ”virtuella” växlar där dom anställda får ”fasta” nummer även om dom går direkt till medarbetarens mobil. Någon får gärna upplysa mig om vad poängen kan vara i dagens värld.

Om du inte har märkt det så är det nämligen så att fler och fler pratar mindre och mindre och skriver mer och mer – SMS. Ja, ja, andra kortmeddelandesystem revolutionerar just nu. Men på kort sikt (säg några år), räknar jag med att det fortfarande är SMS som är globalt tillgängligt, begripet, använt och därmed efterfrågat.

Telefonnumret skall rätteligen skrivas +46701-234567. Det inledande ”+”-tecknet måste vara med så att numret funkar i andra länder. Bindestreck funkar dock, på lämpligt ställe. Glöm det där gamla med +46(0)70-123 45 67. Jag har inte stött på något program/telefon som rätt benar upp ”(noll)”-prylen på ett vettigt sätt.

Ta bort mellanslagen. Jodå, det blir lättare för oss människor att hålla reda på långa nummer om dom delas upp med hjälp av några skiljetecken. Men vem håller reda på telefonummer i huvudet idag? Numera är det viktigare att maskinerna tolkar rätt. VIlket du märker om du kollar inkorgen i mobben, får ett nummer i meddelandet och vill ringa upp det. Fler och fler smarta program (heter ”appar” numera :-) anar nämligen att det är ett telefonnummer om det är massa siffror i rad, speciellt om det är ett ”+”-tecken före. Och då gör appen om numret till en länk – och om du klickar på den länken så ringer mobben upp. Funkar superbra, utom när folk har mellanslag i numret.

Publicera numret kopieringsbart på webben. Jag är knappast ensam om att ofta kopiera ut ett telefonnummer från en webbsida/mejl och klistra in det i mitt kontaktprogram. Bland det värsta jag vet är när företag och organisationer publicerar sin kontaktinformation i en bild av något slag. Eller får för sig att medvetet försvåra kopieringen. I en del fall är det av estetiska skäl. I andra är det för att stoppa spam-spindlar som plockar upp informationen. Det idén bör dock avvägas mot irritationsmomentent och sannolikheten för att besökaren inte ringer upp. Vilket man ju ibland vill, eftersom man sätter ut sitt nummer. Dom mer tekniskt orienterade kan begrunda möligheten att publicera telefonnumer som länkar på webben.

(p.s. såg att jag hade mellanslag på min egna kontaktsida här, fixat nu ;)