En av godbitarna som lanserverades på TechCrunch50 var Dropbox (kolla deras screencast som förklarar snabbt). Enligt grundarna är deras tjänst ”the easiest way to share and store your files online”. Och jag är benägen att hålla med. Dropbox är en otroligt smidig lösning för att synkronisera filer mellan flera datorer. Observera att det inte är fråga om någon fildelning i betydelsen p2p (peer-to-peer) via bittorrent. Nej här handlar det om att jag har stora (eller små) filer i min dator som jag också vill skall finnas på andra datorer (mina och kunders).

Ett personligt exempel. Jag har dom senaste dagarna producerat ett gäng videofilmer (30-150 Mb). Glöm att man mejlar över dom till kunden. I stället signade jag upp mig genom att ladda ner en applikation från getdropbox.com. Från början ingår 2 Gb helt gratis, behöver man mer får man betala. Allt installerades i min Vista-maskin på ett kick och jag angav vilken mapp i min dator som skall vara dropboxen. Sen skapade jag en delad mapp i den mappen och drog dit filmfilerna. Samtidigt som jag skapade den delade mappen angav jag epostadresser till dom kunder som skulle ha tillgång till filerna. Under tiden laddades filmerna från min dator upp i Dropbox servrar. Kunden fick mejlet och fixade in dropbox i sin dator. En liten stund senare hade filerna automatiskt kopierats över till kundens dator. Om kunden byter namn på filen i den dropboxmapp som vi delar, då byts namnet även hos mig.

Dropbox fungerar i Windows, Macintosh och Linux. Jag har tidigare testat Apples iDisk (innan det blev en del av Mobileme). iDisk fungerade dock långsamt och dåligt, dessutom var det svindyrt. Dropbox håller också reda på filversioner och fungerar redan från början med både dra-o-släpp i den egna datorn och via ett webbgränssnitt. Jag skulle kunna skriva bloggmeter om hur genomtänkt det hela är. Bara den lilla detaljen hur ikonen i Vistas task tray fungerar är ett skolexempel på hur det skall se ut. På tal om utseende, whow vilken läcker 404-sida dom levererar. Snacka om att leva varumärket!

Den enda brist jag kan komma på just nu, förutom lite småbuggar, är att Dropbox alltid är på. Det kan innebära problem tex när jag surfar via mobilt bredband och någon slänger upp grejer i min dropbox. I så fall initieras överföringen utom min kontroll. Visserligen kan jag ändra några inställningar, men det är problematiskt att hantera det varje gång man kopplar upp sig någonstans. Och det är klart, superduperkonfidentiella filer är det nog inte så smart att lägga upp hos den här typen av extern tjänst.