[Uppdatering 2009-11-18: Jag fick ett mejl från en deltagare (fast jag tycker han borde kommenterat här i stället) med frågan ”Har du länken till den zoom-bara internet- ’blomman’ som åsklådliggör aktuella internet-tjänster”. Så, här hittar du Brian Solis Conversation Prism].

[Uppdatering efter giget: Tack än en gång för chansen att få konversera med er om Wikipedia mm! Mina föreläsningsbilder finns nu uppladdade (pdf 4,5 Mb) och på Slideshare. Kolla gärna in Bob Sprankle (läraren för podden Room 208), min guide om Twitter och mikrobloggar (om du vill börja) och min reflektion över att min forsknings försvann från su.se.

View more documents from Richard Gatarski.

[Uppdatering 2009-11-16: Ossi Carp skriver i dagens DN ”Wikipedia behöver forskare – och tvärtom”. Och i helgen sponsrade mitt företag Wikipedia (jag uppmanar er att göra detsamma). Jag föreslår att hashtaggen skall vara #WAcademy09 Eftersom @StockholmUniLib satsar#wa09 hakar jag på, även om den i mitt tycke är lite för allmän. Nu kör vi!]

Wikipedia Academy är en tvådagarskonferens i ett format som först utvecklades 2006 av föreningen Wikimedia Deutschland e.V., den tyska lokalavdelningen av Wikimedia Foundation. Det har senare spritt sig till flera länder, sedan 2008 i Sverige (källa sv.Wikipedia).

Wikipedia Academy 2009 Sverige arrangeras av Stockholms universitetsbibliotek och genomförs den 16-17 november på Campus Konradsberg. Första dagen är en halvdag med workshop och inledande föreläsning, dagen avslutas med mingel. Några talare den dagen är Lennart Guldbrandsson och Erik Möller, vVD Wikimedia Foundation (Lars Aronsson sorry, jag hade missuppfattat det senare).

Jag har blivit inbjuden att hålla key note den 17/11, där förmiddagen handlar om pedagogik ur akademiskt perspektiv och spåret för eftermiddagen är hur Wikipedia påverkar förlag och ABM-sektorn (Arkiv, Bibliotek, Museer).

Under rubriken ”Blomkål, Prosumtion och Akademin” [Uppdatering 2009-10-07 med undertiteln kunskapande i realtid genom ”open crowdsourcing”] tänkte jag mig följande innehåll: Wikipedia är bara toppen på det isberg som kallas ”sociala medier” eller webb 2.0.  I grunden handlar om det ett nytt förhållande till medier samt producerandet och konsumerandet av kunskap. Det innebär att vi måste tänka om – tänka oss bland annat att studenter blir lärare och tvärtom. Richard Gatarski inleder dagen med en dagsaktuell överblick av utvecklingen inom sociala medier. Han delar också med sig avsina personliga erfarenheter och reflektioner över konsekvenser för det akademiska livet.