Ett par filmer säger mer än 2 000 bilder och två miljoner ord. Skall det vara så svårt att fatta? Kolla själv filmklippen som avslutar mina inledande ord. (Även om det är jobbigt som professionell presentantör att själv inse hur jag måste utveckla mig).

I tisdags på ett skolrådsmöte i Blommensbergsskolan berättade rektorn Bengt Olsson att dom även i år söker pengar från Regeringens satsning ”Skapande skola”. Pengarna riktas till årskurs 7 till 9 och förmedlas via Statens kulturråd. Jag skall inte fördjupa mig i vansinnigheter som att Stockholm stad som huvudman först söker pengar och sen söker skolorna pengar från staden. Rent logiskt innebär det att ingen från början vet vad pengarna skall gå till. Eller att det på ett nationellt plan i paktiken är småpengar, men att rubriken ”55 miljoner” får politiker att framstå som välvilliga.

Förra året satsade Blommen på dans och cirkus (fick nästan 10% av stadens tilldelning – snyggt!). I år är intresset stort för film, video och språklig framställning. Ängligen! – säger jag. Och kom osäkt att tänka på detta om skapande skola när jag för en liten stund sen ramlade på Erik Stattins blogginlägg Lärande som det funkar nu. Måste hålla med Erik – även min hjärna blåstes ut!

Jag drömmer om att lägga ner skolan. Kort och gott för att skolan som institution är formad i 1800-talet och jag tänker vara med om att skapa en bättre start i livet för våra barn och ungdomar än ”skolan”. Vi måste tänka om, för det är mycket som är fel. Vi måst också tänka om – hur vi kan bygga livet på nya sätt.

Så jag tar chansen att återge Richard E. Millers ”This is how we dream”. Den levereras nedan, eller på YouTube som del 1 och del 2. (För en bakgrund se Andrew Savikas inlägg i TOC). Miller diskuterar möjligheterna på universitsnivå. Men jag vill börja långt tidigare. Så på vägen hoppas jag att dessa våra drömmar kan inspirera barn, ungdomar och oss som har att göra med dom. I mitt tycke är detta ett praktexempel på film, video och språklig framställning (om än på engelska). Låt oss göra mer.