Via @olaj:s kvitter ”Microsoft in Sweden is blogging about the #IE6 campaign, in swedish” nås jag av nyheten att svenska Microsoft har en nyhetsblogg. Ja, det är ju ingen nyhet egentligen eftersom dom av döma av bloggens ”Archives” publicerade sex inlägg redan i december 2008. Eftersom jag just nu sitter och skriver på ett förslag om nyhetspublicering åt .SE (mer om de senare), så kände jag att en liten reflektion på vägen passar fint. Och mitt huvudintryck är förvåning.

Naturligtvis är det jättekul, och bra, att Microsoft har en nyhetsblogg. Och jag är inte speciellt förvånad över att det tog så lång tid innen dom gjorde den. Inte heller är jag så förvånad att dom kör publiceringsverktyget Communityserver, eftersom det baseras på ASP .NET och Microsoft SQL-server (man ska ju äta sin egna medicin :-).

Däremot förvånar det mig att en såpass stor aktör verkar slarva sig fram i den sociala mediesoppan. Smådetaljer som att en svensk nyhetsblogg friskt blandar in engelska meddelanden (archives, posted, filed under, about, etc) och att tidsstämplarna följer amerikansk tidzon. I sanningens namn gjorde just ”About” att jag först inte såg någon ”Om-sida”, ett baskrav för en blogg enligt mitt förmenande. OK att man börjar med lite småfel, men dom borde varit åtgärdade vid det här laget. Allvarligare är att bloggen inte har någon kommentarspolicy och att den följer Microsoft standard copyright med ”terms of use” (alltså inte det mer sociala Creative Commons). Vi har ju fått signaler om att mjukvarujätten vill bli mer öppen och dela med sig mer. Lite balanseras det av att blogginläggen också annonseras i twitterflödet @msftnyheter (även om den saknar en liten ”bio”).

Fast jag tycker det här inlägget skall landa i min positiva förvåning. Jag borde inte bli förvånad över att dom har en nyhetsblogg, men det var faktiskt en glad överraskning! Ligger mig i fatet när jag försöker att få andra att se bättre alternativ än dom traditionella nyhetsbreven. Och proffsigt att redaktörn Christofer Björkvall så snabbt bloggade om Microsofts syn på den blossande IE6-debatten, vilket är en helt annan fråga.

Och kronan på verket. Det är fredag, efter 17, då dom flesta arbetande svenskar i krisekonomin tagit sportlov eller gått hem. Men Christoffer, han är på och svarar på min kommentar (med lite cross-sell :-). Snyggt jobbat!