I natt betalanserades Stjärnkikarna, där jag fått uppdraget av .SE att vara bloggredaktör. Den grafiska formen (läs WordPress-temat) är inte klart. Men grundidén, några introverta inlägg och dom första medverkande bloggarna finns på plats. Så här beskriver vi upplägget:

”Här bloggar några utvalda människor som på bästa sätt vill hjälpa svenska elever att bli mer aktiva på webben i skolarbetet . Det vi publicerar är ett komplement till tävlingsportalen Webbstjärnan.se. Stjärnkikarna är med andra ord Webbstjärnans officiella blogg”.

Webbtjärnan 2009 är i sin tur en tävling där elever på svenska gymnasieskolor kan göra en webbplats av skolarbetet och vinna 20 000 kronor. Arrangören .SE står för allt som behövs, dvs domännamn, webbhotell, verktyg, utbildning, mm. För ett år sedan fick jag i uppdrag att utarbeta en tävlingsidé, som till hyfsat stor del påverkat upplägget. (Yngre elever kan utom tävlan använda resurserna men får ingen support).

Kuriosa är att det tog nästan 12 år för mig att efter mitt första bloggförsök 1997 få direkt betalt för att blogga. Fast det där med intäkter från mina egna bloggar har aldrig varit relevant. Dom har gett oss så otroligt mycket ändå.

Stjärnkikarna är bra att följa om du vill ha pejl på hur Webbstjärnan utvecklas, och få en ökad insikt i hur svenska gymnasieelever och deras lärare webbar på. Om du vill att dina barn/elever/lärare/skola ska fatta sociala medier och webb 2.0 – då är Webbstjärnan ett gratis verktyg som du kan bolla in.