[Uppdatering 2009-02-05: Nu är den slutgiltiga och namngivna fördelningen publicerad. Jag har därför lagt till pajdiagrammet med den mer avslöjande versionen och några meningar. I går på Media Evolution träffade jag Oscar Swartz som sa att han inte direkt fiskat röster, men publicerat röstwidgeten i sin blogg Texplorer. Han trodde att Alla Dessa Dagar fått så många röster på grund av den relativt stora läsekretsen.]

Jag tänkte först bara peka på den tryckta tystnaden när Carl Bildts blogg Alla Dessa Dagar nämndes bland dom nominerade i kategorin Politik & Samhälle i gårdagens gala för Stora Bloggpriset. Men så upptäckte jag en detalj som går lite emot mitt inlägg om röstmobilisering. Därför ser jag mig nödbedd att ta den detaljen först.

Vi kanske aldrig får reda på exakt hur rösterna fördelades mellan de nominerade. Men sista dagen för omröstning publicerade arrangörerna en antydan till röstfördelningen i varje kategori. Som synes i pajdiagrammet här till vänster verkar rösterna i kategorin Politik & Samhälle vara relativt jämt fördelade. Dom nominerade, utan någon speciell ordning, var:

[Tillagt diagram, där det framgår att Alla Dessa Dagar hade minst röster, om än ganska marginellt]

Min senkomna upptäckt var att Carl Bildt i sin blogg inte verkar ha uppmanat folk att rösta på Alla Dessa Dagar. (Jag sökte på ”rösta” respektive ”bloggpriset” i arkivet för januari-februari). En blixtsmutsig googling på ”stora bloggpriset rösta alla dessa dagar” pekar heller inte på att några andra drev röstningen åt Bildts håll. Så en tentativ slutats är att Bildt rockar på ett alldeles speciellt sätt. Eller att det var många små som drev röster (åker inte upp hos Google). Eller nåt i stil med att dom övriga nominerade i sina bloggar avstått från att mobilisera röster.

Å andra sidan kvarstår det där med tystnaden. Det vill säga att när namnen på dom nominerade lästes upp, så möttes Alla Dessa Dagar av tystnad. Däremot jublades och visslades det friskt för resten av dom (då) potentiella vinnarna. Ett tag var jag osäker på mitt egna minne. Var det verkligen så? Men när jag kollade en av mina livestreamade videosändningar från galan så talar tystnaden för sig själv. Kolla cirka 40 sekunder in i filmen (som jag egentligen gjorde för att fånga den fantastiska teckentolkaren).