Hoppa direkt till inspirerande videos nedan om du inte orkar med en bakgrund och den konstruktiva kritik som jag inleder med. Anledningen är att jag i går kväll fick reda på att Lärarmöte 2008 (se nedan) genomförs utan en tanke på nya möjligeter som sociala medier och webb 2.0. Mer konkret, mötet spelas inte in och det delas inte över tid och rum. Men som vi skall se så finns kan man mötas på nya sätt.

Konserverande förvaltning

Den 27-29 oktober arrangerar Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad Lärarmöte 2008. Det sker i samband med Skolforum, Sveriges största fysiska mötesplats för folk i skolbranschen. Huvudstadens, förlåt ”Capitol of Scandinavia’s”, utbildningsförvaltning utgörs av cirka 16 000 medarbetare, varav runt 12 000 har tackat ja till chansen att deltaga i Lärarmöte 2008. Jag citerar deras ambition:

”Utgångspunkten är hur vi tillsammans inom förvaltningen skapar en skola i världsklass utifrån ett antal prioriterade områden; ledarskap, betyg och bedömning, IT som pedagogiskt verktyg, språkutveckling, matematik och NO/teknik. Lärarmöte 2008 är en del i det strategiska skolutvecklingsarbetet och inte en traditionell mässa. Ambitionen är att arrangemanget ska ge inspiration samt skapa nya kontakter och erfarenheter.”

Jag är inte inbjuden, men kan i alla fall inte vara med eftersom jag valt att inleda höstlovet genom att åka till Småland med mina barn och min far. Något liknande gäller nog för dom 4 000 anställda inom Stockholms skolor som inte kommer till Lärarmötet. Dessutom är det säkert hundratusentals, om inte miljoner, svenskar som gärna skulle vilja ta del av det digra programmet. Vad sägs om följande, klippt ur programsammanfattningen:

”En halvdags stormöte i Victoriahallen med intervjuer, föreläsningar och debatter. Utbildningsdirektör Thomas Persson och avdelningscheferna Håkan Edman (grundskolan), Marie-Louise Hammer-Åberg (gymnasieskolan) och Lars Brandt (vuxenutbildningen) berättar om sina tankar kring en skola i världsklass. Medverkar gör bland andra programledaren Mark Levengood, journalisterna Mia Odabas och Lennart Ekdal, psykologen Jörgen Oom och professor i psykologi Mats Trondman”.

Förmodligen är det så att det inte är många som uppmärksammat min kritik av hur bristfällig delningen av innehållet på Stockholm Summit var. Värre är att ansvariga ledare och strateger inom Stockholm stad inte verkar ha en susning om vad som pågår i världen när det gäller skapandet och delandet av kunskap. Rätt allvarligt när det handlar om en verksamhet som tänker ”En skola i världsklass”. Det hottaste dom fixat till är en bilaga i DN, och en webbläddringsbar variant på webben. I mina ögon är det presstöd och en form av konserv, en grej som möjligen impar på 40-talister som älskar tidningsbläddrande. Dessutom blir bilagan sämre på webben eftersom man inte kan klippa ut och skicka vidare.

[Uppdatering 2008-08-24: Jag har tidigare förstått att SVT24 Direkt sänder en del av det som sker på Skolforum. För mig är det oklart om dom sändningarna inkluderar aktiviteterna inom Lärarmöte 2008. Så här skriver SVT24 på den sida som handlar om nästa vecka:

”Vi är där och spelar in flera av seminarierna som vi sänder på tisdag och onsdag. Vi ordnar också en egen hearing om betygen – att lära för livet – eller plugga för betygen? Utbildningsminister Jan Björklund får möta sina fränaste kritiker i en två timmars fördjupande diskussion. Detta sänder vi första gången i Kunskapskanalen på måndag kväll kl. 20.00 – 22.00, med repris på fredag kl. 22.00 – 00.00, samt i 24 Direkt på tisdag morgon”.

Oavsett detta så brukar det vara så att SVT24:s upplägg innebär att dom har kontrollen över både inspelning och distribution. Jag kollade nu också som hastigast på www.skolforum.se, men hittar ingen information där om vare sig inspelningarna eller ”sändningarna”].

Gubben Gatarski

Förra veckan höll jag en lunchföreläsning för medarbetarna på Gullers grupp. Alla kunde inte vara med. Men efter mig lämnar jag tre videofilmer som dom kan beskåda varsomhelst och närsomhelst. Jag gissar att några dessutom skickar kopior till lite folk runt omkring sig (delningen är upp till dom). I går höll jag en föreläsning på Stora Försäkringdagen, den videon har jag ännu inte hunnit redigera och publicera. I båda fallen filmade jag med egen kamera och redigerar i min egna dator. Andra videos med mig finns under weconverse.com/videos. Varför? Jo, för att vi skall lära oss mer. Och för att det är så enkelt och så billigt.

Varför i hela friden utnyttjar inte Stockholms stads Utbildningsförvaltning dom nya möjligheterna??? I vilken värld tänker Stockholm kvala in i? Låt mig visa några som bildar skola i en ny värld av högsta klass.

Gubben Rheingold

En farbror som är ännu äldre (och visare) än jag heter Howard Rheingold. Han, precis som jag, är inte rädd för att pröva ny teknik. Han har en videoblogg (vlog) och i den har han nyligen publicerat Vernacular Video In Culture and Education. Ta det lugnt, han inleder med att berätta vad ”Vernacular” betyder. Naturligtvis är videon delbar till max, så jag klipper in den nedan. Knappt sex minuter sammanfattning som hjälper oss förstå bättre. Och är du riktigt reflekterande så inser du att bakom finns tunga, mycket tunga, filosofiska konsekvenser. Howards skola ÄR i världsklass.


 

Unga tjejer

Mark Levengood, Mia Odabas och Lennart Ekdal i all ära, men hur visionerande är dom? Via Joakim Vollert, mattelärare i Stockholm, fick jag tips om stockholmstjejerna Adriana, Antonia and Amelia Krzymowska (jodå, dom är systrar). Tillsammans med brorsorna Alfred och Albert producerar och publicerar dom World Chess News. Sedan starten 2004 har dom leverat över 200 webb-tv-avsnitt som handlar om schack. Det är fler människor som varje dag tittar på deras grej, än som Utbildningsförvaltningen samlar nästa vecka. Varsågod, jag klistrar in det senaste avsnittet (2008-10-20) som handlar om:

”A special reportage about girls playing in the Swedish School Chess Championship. The World Championship in Bonn, Germany. World Youth Chess Championship in Vietnam. European Chess Cup . Openingschool: Danish Gambit Part 3. This weeks Chess Puzzle. Chess History: The WC-cycle 1951 – 1954 Part 1”