Många människor jag möter går ofta snabbt från oförstående till föraning när det gäller sociala medier. Därefter dyker ofelbart frågan upp om hur vi skall hinna med att (micro)blogga, nätverka socialt, jobba i wikier, och så vidare? Jag vet att mängder av mina kollegor som inspirerar kring sociala medier råkar ut för samma fråga.

Mitt generella svar är, och brukar vara, att man måste ta sig tid. Till en början lite extra tid för att komma igång. Eftersom tiden är begränsad så föreslår jag ofta att man börjar med att skippa en TV-följetong eller en tidningsprenumeration. Eller skippar att läsa en bok. När sen, på ganska kort, aningen växer till insikt måste man naturligtvis sluta göra andra saker och ersätta dessa med dom effektivare och roligare möjligheter som sociala medier erbjuder.

Efter ett tag gör man inte (gamla saker). I början av sommaren bloggade läraren Lars Johnson om vad han numera inte gör, sedan hans skola gått över till one-to-one (en dator till varje elev). Det blev en lång lista som börjar med ”Jag kopierar inte” och slutar med ”Jag behöver inte släpa på tunga böcker”.

Förra veckan bloggade Frökens funderingar (Lena Carlsson, Söderskolan i Falkenberg) om Lars Johnsons lista. Hon la till flera saker, och slutar med:

Jag hjälper numera sällan till vid enklare problem som eleverna har, de diskuterar problemlösning själva via msn (ja, det är helt ok för min del, så länge det rör sig om skolarbete).

Och när Lena inte längre hjälper till med ”enklare problem”, då kan hon göra annat. Inklusive att nätverka och lära i sociala medier.

Du får ta dig tid genom att sluta göra vissa andra saker. Det är det enkla svaret. Vad som ryker beror naturligtvis på din situation, bransch, yrke, och så vidare. Här har jag bara pekat på hur några framstående och inspirerande lärare gör. Du kanske kan lära av dom, även om du lämnat skolan för länge sen.¨

[Uppdatering 14:30] Magnus suveräna kommentar  pekar på Clay Shirkys föreläsning på Web 2.0 Expo 2008. Där pratar även Shirky om tiden för TV-tittande. Det mig att tänka på en gammal (nåja) ljudinspelning. Under en paus på Bloggforum 3.0 (19 november 2005) bad jag Anna Kågedal, en av Sveriges första modebloggare, svara på hur hon tog sin tid. Vi fick sällskap av några andra runt bordet och pratade en stund om tiden och mer. Naturligtvis spelade jag in samtalet. Jag inledde med den vanligaste publikreaktionen när jag brukade visa Annas blogg på mina gig, nämligen ”Har du inget liv?”. Hör hennes svar här (eller tanka ner mp3-filen, 9,5 Mb):

[dewplayer:http://www.richardgatarski.com/wp-content/uploads/bloggforum3_modebloggare.mp3]