För ganska snart två år sedan skrev jag pr-handboken, ganska smart fast osocialt. Detta apropå att PR-byrån Westander hade gjort PR för nya upplaga av deras PR-handboken, där det i mitt tycke saknades något om sociala medier. Genom mitt inlägg då ville jag bidra med lite tips och idéer, bland annat att hela boken borde bli en wiki. Två veckor efteråt kommenterade Johanna Look, genom att bland annat skriva:

”Jag gillar idén med pr-wikin – som ligger i linje med vår syn på att metoderna för publicitets- och påverkansarbete ska vara tillgängliga för alla, men tyvärr inte inom ramen för vad vi har tid och möjlighet till.”

Nu har tydligen tiden och möjligheterna infunnit sig. För nyligen har det surrat i dom svenska sociala medierna efter att @westander twittrat: ”Vi har öppnat en wiki om pr via sociala medier inför Westanders pr-handbok 2010. Bidra med dina bästa tips: http://bit.ly/dgKEYr”.

Westander lever som dom lär, deras Twitterkonto är transparent med en bra bio och redogörelse för vilka som twittrar. I flödet kan man se att dom tackar snyggt för alla RT (andra twittrare som retweetar). Dessutom har dom lyft fram sin sociala medienärvaro, dvs Twitter, Facebook och RSS-flöden på sin hemsida westander.se.

Jag surfade tämligen omgående till wikin, dvs westander.wikispaces.com/10+tips+om+sociala+medier. Först blev jag lite besviken, eftersom det är bara ett par sidor om ”sociala medier” som man kan redigera. PR-handboken innehåller ju så mycket mer. Men det funkar, wikin är snygg och lättanvänd. Jag reggade mig, även om man kan vara anonym, och redigerade lite. Bland annat bytte jag rubrik på avsnittet ”Strukturera arbetet” till ”Klargör ambitionen”. Plus att jag flyttade upp avsnittet som tredje punkt samt ändrade innehållet en del. På diskussionssidan la jag in förslaget att börja använda begreppet ”konversation” i stället för kommunikation (vilket idag gav respons från mannung).

Sen kan jag inte låta bli att tjata om att hela PR-handboken borde läggas upp som en wiki. Och att domänen pr-handwikin.se fortfarande är ledig. Westander har valt att använda en (billigare) variant av Wikispaces, som innebär att deras grejor ligger på Wikispaces domän. Som jag tidigare påpekat är det viktigt att äga domänadressen, även om själva tjänsten ligger i molnet. Därför vill jag också ge Westander rådet att gradera upp sig hos Wikispaces och koppla wikin till sin egna domän. Det ger dom bland annat möjligheten att framledes byta plattform för wikin.

Men sammantaget är det ett friskt initiativ av Westander. Även om det kanske inte är lika öppet och brett som communityn PRofSweden.