Swedbank, Sparbankerna och Sparbanksstiftelserna har börjat smyglansera Ekonomikompassen. Det är ”en webbplats om privatekonomi. Syftet med sajten är dels att underlätta navigering inom privatekonomi samt dels att ge möjlighet till en grundläggande utbildning inom privatekonomi.” Det verkar som en säker idé, speciellt som sajten är på en säker webbplats (https).

Kompassen är byggd av den interaktiva reklambyrån Starring. Enligt Resumé var uppdraget att att bygga en plattform där människor mellan 18 och 25 kan lära sig mer om ekonomi. Disclaimer: jag har vid flera tillfällen inspirerat och rådgett Swedbank och Sparbankerna, men just detta projekt hade jag inte ens hört talas om. Jag har inte mer än hastigt kollat in sajten, så jag reserverar mig för brist på kunskap om skaparnas motiv och min eftertanke.

Den första anblicken är att Ekonomikompassen ser webb 2.0-ig ut och på ett snyggt sätt grafiskt kopplar till bankernas profil. Samtidigt verkar den lite vuxen-tråkig. ”Sparverktyg” och ”Räkneverktyg”, hur kul låter det? Men det kanske krävs för att det hela skall verka seriöst. Projektledaren Jonas Hedegard är ”läskigt nöjd” med funktionen där man kan räkna ut hur lång tid det tar att spara till en viss summa, göra en budget och räkna ut hur mycket småutgifter, som kaffe och hyrfilm, kostar på ett år. När jag tittade närmare på hur det gick till gick min första tanke till mobilen. Sånt vore det ballt om man matade in via webb/sms när man handlar. Och apropå tankar – idéer verkar dom ta vara på.

För egen del är jag alltså mest imponerad av funktionen ”Din bankidé”. Där kan man komma med egna idéer, rösta på idéer och diskutera idéer. Coolt. Det har redan kommit in massor, just nu toppar Märk pengarna i ett sparkonto. Hoppas verkligen att banken tar vara på några, just nu är det tunt när det gäller förverkligandet. ”Idéerna” är sådana som banken redan levererar, eller så lyssnar dom dåligt. Typ ”Arkitekt1” vill koppla sin bunt bonuskort i olika butiker till sitt bankkort. Idén är ”Såld!” (borde vara ”köpt”) tycker ”Banken” som svarar: ”Om du har ett Bankkort Visa hos Swedbank så kan du faktisk samla bonus redan idag. Det är kopplat till Intersport”. Allså, inget nytt under solen och bara för Intersport.

Första gången jag kikade på Ekonomikompassen var i slutet av september. Då registrerade jag enkelt ”weconverse” och märkte att Ekonomikompassen inte var så säker. Det finns en trevlig funktion som heter ”Fråga banken”. Signaturen Yda12 ställde den 18 september en fråga om kreditkort, som signaturen ”Banken” besvarade samma dag. Men funktionen är också ett slags diskussinsforum, alla medlemmar verkar kunna svara. Läskigt nog så verkar dom andra svaren handla om en helt annan fråga, se utskriften i fraga-banken_index (pdf). Hoppsan. Elak som jag är loggade jag dessutom ut och registrerade mig även med namnet ”Swedbank” (se bilden). Dock avstog jag från att svara på andra frågor med den säkra signaturen. Via en bakväg (epost till lite kontakter) påpekade jag felen, som åtgärdades snabbt. Det var lite (delvis kända) fel i databasen och numera är dom officiella svaren tydligt markerade med ”Banken svarar” och en orange platta bakom signaturen. Extra pluspoäng till en bank som vågar köra igång och rätta missar på vägen. Lite ”beta”-tänk liksom, helt OK när det inte är några superallvarliga risker.

Naturligtvis finns det Ekonomiska spelet, spel är alltid kul. Även om just detta inte var så rafflande. Skulle också gärna ha sett nåt mer socialt, communityaktigt. Och som sagt, mer mobilt.  I Kunskapsbanken finns något som dom kallar för podcasts, men det verkar (än så länge) bara vara ljudfiler som man kan lyssna på och ladda ner manuellt. Där finns också ett gäng Guider, dvs videofilmer av olika slag. Även om man inte kan skicka vidare filmerna så tror jag att dom, liksom hela Ekonomikompassen, faktiskt är en ganska bra grej. Bättre än traditionellt tråkig bankinformation. Fast, det är det målgruppen som avgör.

Ekonomikompassen var närvarande som utställare hos Digitala Akademien förra veckan. Eftersom det var ett hundratal lärare där så ser Swedbank och Sparbankerna det säkert som ett sätt att via skolan låta eleverna känna på, och bygga, sitt varumärke. Om än på ett subtilt sätt.

[Uppdatering 2008-12-12: Jämför Danske Banks Pengaborgen.se som jag skriver om i Skolmarknad.info. Noterar också att det här inlägget är googleträff tre just nu (efter ekonomikompassen.se och dess utvecklingsblogg).]