Var och en av oss har säkert en högst personlig bild av vad ett hotell är och skall vara. För egen del behöver jag oftast en säng, en dusch och framförallt en uppkopplingsmöjlighet. Det senare är det många hotell som har svårt att fatta. De har olika lösningar, man ska hämta kablar i receptionen, använda krångliga lösenord till WiFi, etc. Sällan har dom fattat att det inte bara är min laptop som behöver komma ut. Jag har ju lite andra prylar också. Alltifrån kameran till mobilen.

Få hotell har nått så långt att man kan göra sina rumsärenden via webben. Det verkar självklart att man kan bestämma väckning via TV:n, men obegripligt att dårar som jag lika gärna, om inte hellre, gör det via Inernet. Liksom att fixa upp käk, kolla öppettiderna i poolen, fixa taxi, etc.

Här kommer Runtriz in. De har helt enkelt gjort en lösning för hotelltjänster via iPhonen. Vid inchecking hos ett hotell som erbjuder Runtiz så frågar receptionen om man har en iPhone, i så fall är det bara att installera deras app och logga in. Annars får man låna en iPhone av hotellet. Läs mer hos Mobilecrunch. Jag vet inte om Runtriz tänker stöjda fler plattformar än iPhone, men det kan vi nog räkna med. Liksom att fler kommer att utveckla liknande tjänster. Uppenbart är också att andra värdar än hotell kan tjäna på att tänka om lösningar åt det här hållet.

[Uppdatering 2008-11-16: Jag hade glömt bort Microsofts Surface och deras samarbete med Sheraton. Kolla själva! Häftigt, även om det är en annan och stationär lösning].

(Tack till Shel Holtz i FiR #388 för tipset om Runtriz).