Inspirationen till det här inlägget må vara anekdotiskt, men känns ändå rätt typiskt.

Jag försöker starta en community för föräldrar samt personal i min sons skola. Innehållet är så att säga internt för oss berörda, men om någon vill kolla utsidan så är adressen FINsnack.ning.com

I går kväll bjud jag, via Ning:s funktion som skickar ut inbjudan via e-post, in ytterligare en förälder. I morse svarade hon:

”Tack för inbjudan! Verkar intressant, men jag försöker hålla mig undan virtuella mötesplatser eftersom jag sitter på arbetsplatsens dator. Håller dock gärna kontakten via mejl”.

Solklart ville jag veta vad som menades. Svaret på min följdfråga var ”vi ska inte från jobbets dator gå in på ickejobbrelaterade sidor där vi behöver logga in med lösenord”. Glöm att jag talar om för er vilken arbetsgivare det är frågan om. Men du, jag och många andra vet att den policyn representerar en alltför vanlig inställning. Ofta från en insnöad IT-avdelning verksam under en okunnig företagsledning.

Det bästa högsta ledningen kan göra är att själv praktiskt utforska sociala medier genom att använda dom. En annan bra sak är att snabbt knyta till sig människor som man litar på och är vana vid webb 2.0. Värdefullt är det också att vidga vyerna genom lite rapporter och tankar från andra (som jag :-).

AT&T publicerade nyligen rapporten ”Enterprise 2.0: Social Networks — Changing the way we work”. Den baseras på en studie av 2 500 anställda på olika företag i fem europeiska länder (dock ej Sverige). Jag har bara hunnit läsa sammanfattningen, som är ganska balanserad för och emot. Du kan dessutom i FiR höra en intevju med Martin Silman, Executive Director, AT&T Global Concept Marketing. Bland rönen fanns att 65% ansåg att sociala näterkssajter gjort dem och kollegorna mer effektiva; 63% att de kunnat göra saker som annars varit omöjliga; och 46% hade fått egna kreativa idéer. Det senare kan man möjligtvis relatera till mitt tidigare inlägg Security stops learning.

Eftersom mitt inlägg har sitt ursprung i kontakter med den riktigt unga generationen passar jag på att också tipsa om Don Tapscotts artikel Generation Experts i Guardian (mer sånt från Don finns på Grown Up Digital). Ingressen lyder:

”They helped propel Barack Obama into power – and now the children of the digital age are about to change the way we work. Don Tapscott explains why the rest of us need to shape up”.

Man kan ju undra hur bra det är för ens personliga utveckling att arbeta i ett företag där man inte får använda dom nya grejorna. Eller är jag ute och cyklar?

[2008-12-15: Se även The Ultimate Social Media Etiquette Handbook för tips om hur man bör bete sig i dom sociala medierna].

Share
 • Lars Blixt

  Du är på rätt spår, tänker nog själv göra något liknande för Skuru Skola, Hur har reaktionen varit från övriga föräldrar? Hur många är det som har registrerat sig? Ska träffa rektorn idag för skuru skola för att höra om jag kan hjälpa till med IKT och lärande.

 • Knappt 20, varav cirka fem är personal. Min tanke vara att börja med föräldrarna i min klass och sen låta det växa. Går segt. Delvis pga att jag haft ont om tid att sälja in/engagera (idéellt). Delvis pga dålig kontakt/intresse mellan föräldrar, inklusive kontaktinformation. Observera att FINsnack är ett experiment från botten.

  Många skolor jobbar (sedan länge) strategiskt med ganska bra plattformar (dock ej Stockholms stad) för elevutveckling, IUP och föräldradialog. Mitt intryck är dock att just communityaspekten inte är speciellt utvecklad i de systemen. DiU nr 6 hade flera intressanta reportage och artiklar, tex om en IT-samordnare i Upplands-Bro.

  Jag har hur många reflektioner som helst, men de får vänta…

 • Pingback: jardenberg kommenterar - 2008-11-28 | jardenberg unedited()

 • öh, dessa förbannade spärrar! Jag ser mer och mer tecken på att gapet mellan oss som lever med de nya konversationskanalerna och de som tvingas stå utanför bara ökar. Samtidigt som jag hela tiden hittar sätt att jobba mer effektivt och få nya intryck och nya idéer så står andra och trampar, uppskrämda av sina egna arbetsgivare (och ibland media) till att ha en avvaktande hållning mot det där nya, konstiga, kanske till och med farliga. Den absolut vanligaste frågan jag får av kollegor och vvänner är: ”-Hur hinner du med allting?” Om man dyker in och börjar använda verktygen så förstår man.

  Jag vill också starta en sådan community (förstås!), men mer än hälften av föräldrarna i min sons klass vill hellre ha veckobrevet på papper än via e-post. Sug på den…

  Ska bli kul att höra om Ning är en bra plattform. Om tio är kanske jag kan starta en community i vår skola.

  /Pelle, lite trött och grinig ;)

 • Nu har jag också lagt upp en community på ning, ska fixa till den, sedan tänkte jag lansera den, när Skuru Skola ska implementera skolportalen, verkar inte finnas något tänk kring en övergripande community för skolan utan det ska kommuniceras främst klassvis. Men jag vet för lite just nu, ska kontakta e-utvecklarna i Nacka kommun så får jag nog veta mer. Skolledningen var iallafall postiv till att få hjälp vilket var kul. Har försökt att få ordning på mina IKT lärande RSS-flöden i förmiddags. finns här http://www.netvibes.com/larsblixt

 • Lars Blixt

  Sorry Richard, det verkar som OpenID inte fungerar med åäö, ska sluta skriva in min wordpress sida i fortsättningen.

 • Pingback: Dagens länktips - 29 November 2008 | Gunnar R Johansson()

 • Tack för de visa orden Richard! Jag har själv försökt få föräldrarna på barnens dagis att föra diskussioner på det Ning-forum jag byggt för oss som bor i Knivsta och i gruppen för barnens förskola som finns där. För hittills har den förts via mail. Och eftersom det även förs diskussioner i min sons innebandylag via mail mm + all annan mail som kommer in så blir det väldigt rörigt i Inkorgen. Sociala nätverk har så många fler värden i en konversation. Jag försökte argumentera med att vi ju inte innan Internet heller diskuterat och konverserat genom att skicka små lappar till varanda som vi postat i varandras brevlådor.

  Läste en intressant artikel på ämnet asociala befattningshavare i veckan på ”Dagens Samhälle”. Artikelförfattaren har jag kommit i kontakt med tidigare i jobbet och jag tänkte direkt att jag måste adda honom på Facebook. Men han verkar inte finnas där, så han verkar nöja sig med att höra till mailgenerationen ;-)

 • supertack för alla kommentarer och länktips, jag skall asap kika igenom de communitys ni pekar på.

  @lars, japp Open-ID krånglar o jag felsöker (beror nog mest på att weconverse är kodat i ISO-8859-1 och alla tjänster funkar bäst med UTF-8). Dock inte enkelt för mig att byta.

  @daniel, intressant med Selg och ”hans” generationer. vi får se :-)

 • Håkan Selg

  Vill endast meddela att t o m jag själv tagit sådant intryck av min artikel att jag sedan några dagar finns på FB. Daniel är hjärtligt välkommen!