I förra veckan ringde Computer Sweden om det där med att företag och organisationer blockerar sociala medier på arbetsplatsen. Sen publicerade dom den utmärkta intervjun Dialog bättre än förbud. Där säger jag bland annat:

”Problemet är att ledningen ofta överlåter de här frågorna it-avdelningen tar hand om och då blir det säkerhetsproblem av det. I stället ska ledningen ta tag i det och se vilket värde det har för organisationen”.

I går ringde en svensk tabloid och frågade om samma sak. Vet inte vad det blir, men orolig för deras vinkling är jag.[Uppdatering 2009-10-12: Expressen gjorde en bra kortis 9/10 ”Så gör svenska storföretag med Facebook & Twitter”, och tog med min syn på saken i ”Hon får inte twittra på jobbet”]. Men problemet kvarstår. Ledningen är på grund av ålder ofta kvar i en gammal pappersvärld och förstår vare sig den nya verkligheten eller den kreativa framtiden. Det är över 18 månader sedan jag bloggade ”Security stops learning” och fortfarande är översittarna ignoranta.

I dag bloggar Hans Renman, rektor på Young Business Creatives (YBC, gymnasium i Nacka), det utmärkta inlägget Håll inte tillbaka den svenska skolans utveckling. Han skriver bland annat:

”Så sent som igår hörde jag att en stor, känd stockholmskommun inte gör det möjligt för de lärare som arbetar med de nyinköpta Mac:arnas fantastiska kreativa verktyg (iWeb, GarageBand, iMovie, mm) att spara och publicera sina arbeten, detta eftersom kommunens server vägrar dem detta”.

Jag vet inte vilken kommun det är (men kan gissa). För en timme sedan twittrar @itarstaskolan att klass 3B har gjort en musikvideo som heter ”Om kroppen vi lever i”. Jag var tillsammans med Webbstjärnan på besök där i går. Årstaskolan går sina egna vägar, med mycket små medel och knapphändig utrustning men fantastisk entusiasm! I många fall tvärt emot översittarnas intentioner om hur IT skall hanteras (min tolkning). YBC har äldre elever, mer medel, men tvingas ändå ofta gå sina egna vägar (läs strunta i kommunens krav, återigen min tolkning). [Uppdatering 12.40: ser att Renman häromdagen skrev: ”Det finns mycket noggrann kvalitetskontroll och uppföljning i Nacka, tro inte annat, men man styr med mål och det friutrymme som ges är enormt. Dessutom visar man ett exceptionellt stort förtroende för lärares och skolledares expertis, vågar jag påstå. Men så är också Nacka ’Sveriges Bästa Skolkommun’, enligt Sveriges Kommuner och Landsting”].

Se filmen (och gärna alla andra om matematik, spanska, you name it) och fundera på om du vill ha små barn som går i en skola som Årstaskolan. (Eller för den delen ungdomar som går på gymnasium som YBC).