Sorry MedieUtbildarna som här får klä skott för mina reflektioner. Ta det som konstruktiv kritik. Men det jag beskriver gäller i massor av branschorganisationer och utbildningsföretag.

Via eventet Open Source 14 oktober i Facebook får jag nys om det intressanta seminariet Open Source – fullgott alternativ eller komplement? I skrivande stund har ingen anmält sig till eventet, men Örjan Pekka kommer kanske. Fyra andra har inte svarat på inbjudan. Betyder nog inte att seminariet är impopulärt. Snarare reflekterar det (potentiella) kursdeltagares vardag. Dom läser tidningar och lever inte socialt 2.0, möjligen anmäler dom sig via MedieUtbildarnas webbplats (ett formulär med 14 fält att fylla i). I Facebook-eventet finns dessutom länkar till flera av föreläsarna, något som saknas på Medieutbildarnas webbplats.

Det hela arrangeras av MedieUtbildarna som är ett dotterbolag till Tidningsutgivarna. Dess VD, Anna Serner har numera (jämför min tidigare kritik) en matnyttig blogg som jag naturligtvis följer (via RSS).

MedieUtbildarnas uppdrag är att ”arbeta med utbildning och strategisk kompetensutveckling inom hela mediebranschen”. Jag anar oråd redan direkt när varenda länk hos såväl TU som MedieUtbildarna öppnar nya fönster (sååå 90-tal och tidningssajttänk á la ”vi får inte driva bort besökarna”). Riktigt bekymrad blir jag när jag ser följande beskrivning, saxad ur deras ”Satsa på webbtv”:

Grundkurs A – så tänker man

Detta är startpunkten. En halv till en hel dags introduktion till hur man berättar med rörliga bilder och en orientering om webbteves förutsättningar.

Denna del kan skräddarsys för olika kategorier på redaktionen eller riktas till alla och därmed användas som kick off för tevesatsningen.

Ur innehållet:

<!–[if !supportLists]–>·    <!–[endif]–>Skillnaden mellan papper och teve/webb.

<!–[if !supportLists]–>·    <!–[endif]–>Genomgång av dramaturgi, intervjuteknik, speakertexter.

<!–[if !supportLists]–>·    <!–[endif]–>Konsten att bygga en enkel, fungerande bildsekvens och att ta relevanta klippbilder.

<!–[if !supportLists]–>·    <!–[endif]–>Diskussion: Hur vill redaktionen jobba med teve och webbplats?

Det är nog bara en liten olycka som gjort att diverse webbkod kommit med, sånt händer oss alla. Däremot är det lite frapperande att TU/MedieUtbildarna inte verkar göra någon webbtv själva. Fast, den synpunkten är ju bara relevant om man tycker det är viktigt att leva som man lär. Däremot, med tanke på ett Exklusivt specialseminarium om webbstrategi, som:

vänder sig till annons- och marknadschefer och ger deltagarna konkreta verktyg för att utveckla mediehusens säljstrategier på nätet. Webbannonseringen ökar, men hur väl rustade är vi på mediehusen för att möta den nya utmaningen?

Ja, hur väl rustade är man? Om man vill leda, då är det viktigt att också gå före. Visa vägen. Inspirera genom exempel. Otaliga äro teorierna och förnuften om att göra som man säger. En sluten, hemlig, isolerad, jämt-inne-på-sitt-rum-ledare som predikar öppenhet för sina medarbetare är rökt. Blir fnissad åt. Har helt enkelt inte pejl på vare sig läget eller människor. Jag har så otroligt svårt att förstå varför (medie)utbildningsföretag har så väldans svårt att utnyttja sociala medier och webb 2.0.

Av flera anledningar rotar jag just nu i möjligheterna och potentialen med RSS. Det nylanserade och fett buzzade Nyheter24 har på annat, väl initierat håll, blivit kritiserad med orden ”konstigheter som ingen mobilsajt, ingen RSS, inga pigga mashups – känns inte så jäkla modernt utan snarare väldigt traditionellt”. Vare sig TU eller MedieUtbildarna erbjuder några RSS-flöden. Åtminstone inga som jag kan hitta.

Nåväl, åter till seminariet om Open Source i tidningsvärlden. Sjukt spännande. Dagens Industri har börjat bygga om sin webbplats med publiceringsverktyget Drupal. Dom börjar med ditv.se, planerad release den 6 oktober. Drupal, WordPress, Joomla, MySQL med mera tas upp i seminariet den 14 oktober. Och listan föreläsare lovar gott.