Naturligtvis vill jag vara med och Förändra Skolsverige. Men framförallt vill jag sätta fingret på att det är inte Skolans förändring som är central. Utan skönast är insikten om att Skolan är en förlegad idé som måste ersättas med ett nytt systemtänk i samhället.

Två dagar innan Nyårsafton 2010 startade Camilla Rudevärn Facebookgruppen Förändra Skolsverige. Sen anslöt hon flera andra till gruppen, som i sin tur anslöt fler, som anslöt fler… Och på den vägen kom jag med. Dagen därpå publicerade Rudevärn ett dokument som inleds med texten:

”Vi, Camilla Rudevärn IKT-pedagog och certifierad coach och Kristofer Skogholm IKT-pedagog, actionlearner och skolutvecklare, som har startat den här gruppen har gjort det för att vi tror att TILLSAMMANS och DELA är den mest framkomliga vägen för att Förändra Skolsverige”.

Två dagar efter Nyårsafton har gruppen 247 ”medlemmar” (inom cittatecken, för det är i fejan-betydelse). Diskussionen har under nyårshelgen varit tämligen livlig. För en knapp timme sedan la Stefan Pålsson upp ett inlägg om Youtube-videon Education Future Search (ovan), med förklaringen: ”150 sekunder som sammanfattar behovet av nytänkande kring skola, utbildning, undervisning och lärande”.

Videon (262 visningar just nu) uppges vara skapad och publicerad av Darren Carrel, Assistant Principal Saskatoon Catholic Cyber School. Den är i mitt tycke inte unik, men intressant på många sätt. Stilen (mashup, med tveksam rättighetshantering ;), innehållet (vad som sägs), sammanhanget (Carrel skall ha den som ”introduction to a TADO Future Search for cyber education at the Saskatoon Catholic Cyber School) och framförallt formen (en video i sociala medier). Därmed kan den lätt delas vidare, precis som Stefan och jag gjort.

2011 börjar bra. Ett nytt nätverk är fött. Det kompletterar flera andra, tex Dela! (1800+ självvalda medlemmar). Jag är övertygad om att insikten växer om att en förändrad Skola kanske inte är lösningen. Det finns väl andra sätt att utbilda än att stoppa ungarna i Skolan. Dessutom gör Skolan så mycket mer än ”utbildar”.

Vad menar man med ”en bra utbildning”? Jag tror att många ”lärt sig” tänka på en fin skolgång med akademisk examen som slutmål. Varför tänker man så? Och skall det vara så som man bör tänka?