Smaka på meningen ”den som ser mig mest är min dator”, som jag fräckt lånat från en tweet av Maria Sitell. Jag läser tusentals (känns det som, men det är nog bara hundratals) grejor varje dag. Men bara ibland är det något som får mig att tvärnita upp och fundera. Det finns många bottnar i att min dator ser mig mest. ”Ser” är väl mer bildligt än bokstavligt. Jag menar att just datorn som jag just nu skriver på inte ser så mycket. Men resten, Molnet, Nätet, Systemet, etc ser en hel del.

Ibland speglar den tillbaks. Jag kom att tänka på ett resultat av Pattie Maes (till vänster på bilden) forskning. Hon laborerade i början på 1990-talet med ett agent-baserat system (slags Artificiell Intelligens) som såg vad folk gjorde på sina datorer och på olika sätt lät användarna se vad dom gjorde. Användarna gillade inte systemet. För det visade hur dom var. Man ville inte vara som man är. Värre ändå är att vi sällan ser vad datorn ser.

Det och mer, tål att tänka på. Tack Maria.

[Uppdatering 15:55, infontology skriver relevant om Att sätta ett ansikte på sökorden].