(Läste igenom det här efter jag skrivit klart och funderade på om jag skulle vänta ett tag och kyla ner ilskan, men valde inte. Vill faktiskt visa hur jag känner. Vill ni i stället bli upplyfta skall ni kolla Chocolate och framförallt Rapp Collins nedan).

[Uppdatering 2008-02-08] I går kväll läste jag Myndigheten för Skolutvecklings pappersrapport Digitala lärresurser – möjlighter och utmaningar för skolan. Där fann jag en hänvisning till Regeringskansliets skolwebb, som är ”en webbplats för skolan”. Dessutom har Växjö Kommun Skolwebben, som faktiskt till skillnad från Stockholms stads grej ÄR en webb. I Nyköping erbjuds SKOLWEBBEN,  en ”mötesplats och ett verktyg för elever och personal vid Nyköpings skolor”. (Kolla gärna, rätt långt från kommunens påkostade reklamkampanjer). Google listar en lång rad kommuner med ”skolwebbar”. Allså fann jag mig nödsakad att redigera detta inlägg genom att genomgående skriva ”Stockholms Skolwebb”, när det är deras (jag vägrar skriva vår, eller våran) skolwebb det är frågan om.

image Båda mina barn går i Stockholms stads skolor. Sonen bytte för andra gången till en ny skola och studerar just ni i sjätte klass på Blommensbergsskolan. I höstas fick vi föräldrar veta att Stockholms Skolwebb kommit igång, och att det är den vägen vi skall få och ge information om våra barn.

Direkt när jag hörde detta (sittande i ett skolrådsmöte) surfade jag till Skolwebben Stockholms Skolwebb och hajjade till rejält. Det såg riktigt dåligt ut, alltifrån namnet till resten. Tills idag har jag bara kikat in ett par gånger och konsterat att jag inte vill ha med eländet att göra.

Idag gick jag dock in igen för att kolla ”omdömena” om min son. Jag har använt datorer i över 30 år. Det tog mig nästan 10 minuter innan jag hittade dokumenten i fråga. Jag vill inte trötta er, och har inte tid, att orera om sklten.

Däremot berömmer jag lärarna som lyckats få in data. Konstaterar bara att Stockholms Skolwebb är det värsta (i betydelsen dåligt) system jag sett på länge, kanske någonsin.

En snabb googling ger vid handen att systemet utvecklats av TietoEnator (som för övrigt har sin logotyp uppe till höger i systemet). Det ärr byggt på Rexnet som TietoEnator förvärvade från Kommunförbundet i Gävleborg 2002. Snacka om inkompetenta köpare i Staden och dito utvecklare hos TietoEnator samt kunder (skolor) som väljer/tvingas använda den sura soppan.

image Kompetenta köpare och utvecklare hittade man exempelvis på Web Service Award förra veckan, speciellt Daniel Schwieler som föreläste om Design för vardagsvanor. En positiv sak i sammanhanget är att jag stötte på den inspirerande bloggen Inuseful (dom bakomliggande konsulterna dök upp när jag googlade på Skolwebb, vet dock inte vad dom gjort för Stockholms stad). Vi dom fick jag syn på Cocolate agency, så långt från Skolwebbens navigation man kan komma. Och formgivaren Erik Roos på 112 61 tipsade mig om Rappcollins.com – snacka om skön webbplats!

image Antar att jag som medborgare har rätt att få informationen som finns i Skolwebben Stockholms Skolwebb pappersvägen, vilket jag skall göra framledes eftersom jag vill demonstrera mitt missnöde (rätt felstavat). Ni som känner mig (och därför vet att jag ogillar papper) förstår nog hur det svider i mig. Men det finns inget alternativ. Skolwebben Stockholms Skolwebb måste bort!