Två färjor med tusentals passagerare krockar i Sverige. De inblandade trafikbolagen verkar inte ha brytt sig om sociala medier. Konstaterar att när det gäller snabbhet, översikt och väsentlighet så vinner i mitt tycke gammelmedia denna gång.

Nu, när jag kl 13.22 skall trycka på ”publicera”, ser jag att Destination Gotland på sin hemsida publicerat ett pressmeddelande ”kl 13”, flera timmar efter händelsen. De ”återkommer med ytterligare information kl 14.00 idag”. Det går inte ens att kopiera texten i pressmeddelandet, utan jag måste skriva om den manuellt [update, när jag prövar senare går det – kan ha varit fel hos mig]. I deras pressrum finns ingen ytterligare information. I Gotlandsbolagets webbplats är det fortfarande total tystnad.

Vid 12-rycket idag säger min far, som tittade på TV-nyheterna, att ett par Gotlandsfärjor har krockat. En snabbkoll hos de jag följer på Twitter (cirka 150 st) visade ingenting. Jag prövar search.twitter.com. Hittar inget  där på ”Gotland” eller ”färja”. Konstaterar att jag inte vet vad jag bör söka efter. Några träffar får jag på Twingly mikrobloggssök för ”gotlandsfärjan”.

Mest träffar i mikrobloggar ger Twingly på ”Gotlandsfärjor”. Där är @kalasjocke först ut på Twitter: ”Har precis varit med om en krock mellan två Gotlandsfärjor! Färjan mår dåligt, men jag mår bra! :)”. Fem minuter senare Twittrar @SR_nyheter ut: ”Ekot – Gotlandsfärjor i kollision i Nynäshamn: Två passagerarfärjor har krockat utanför Nynäshamn. MS Gotl..” och länkar till sin nyhetsnotis med ursprunglig tidsstämpel 11:45.

Jag smiter undan då och då från kakbaket med dottern för att kolla läget. Ingen verkar allvarligt skadad. Av de jag känner ser jag först @henriklundberg som tidigt kvittrat att dom varit ombord och är oskadda.

Som vanlig människa är man som regel inte så himla alert och rationell när man kommer nära en sådan här händelse. En person jag känner som var ombord kvittrade strax efter olyckan om ”finlandsfärjan”. En annan, för mig okänd, undrar på Twitter hur det blir med den egna förestående resan. Förmodligen utan att bry sig om hur det gått för folk som var med om kollisionen.

Men människor inom gammelmedia verkar ha pejl på ordningen. Förutom att SR och SVT uppenbarligen snabbt var på, så kollade jag DN och SvD. Alla har kvickt publicerat information och uppdaterar löpande. Uppenbarligen plockar de in ögonvittnesbilder och annat medborgarjournalistiskt. Sen kan man ju diskutera i all oändlighet vilka (sociala) medier/källor/sajter/tjänster man skall gå till när man vill bli varnad tidigt, respektive veta mer.

Samtidigt är det förvånande att vare sig Gotlandsbolaget.se eller Destinationgotland.se har ett ord om saken (när jag började skriva detta). Deras PR-folk har väl semester. Jag anar att de bolagen inte ens har någon formell närvara i sociala medier, men gissar att några av de anställda är med på noterna. Som jag pekat på i tidigare fall är det ju viktigt att etablera närvaron innan krisen kommer.

Släpper det här nu för att avsluta kakabaket. Med all sannolikhet så blir det här Sveriges första riktigt genombelysta och välkonverserade fall om kriskommunikaton i sociala medier. Även om det bara var en mindre olycka, om än allvarlig. Svenska kommunikatörer har en del kvar att göra…

[Uppdatering 18:00] Noterar att det tog ett par timmar innan kvittrarna hos @krisinformation fick ur sig att det som hade hänt hade hänt. På deras webbplats under rubriken Uppdaterad information om kollisionen mellan två Gotlandsfärjor i Nynäshamn (kl 13.00) föreslår de taggarna (inom parantes hur många träffar jag just nu får i Twingly mikrobloggsök utan ”#”-tecknet): #farjekollision (0), #gotland (0), #nynashamn (0), #sjofart (0). Undrar om någon forskat hur populära och användbara kristaggar växer fram.