Inför min insats på The Conference den 12 mars har arrangören bett mig svara på några frågor. Dom brukar nämligen "marknadsföra" evenemanget genom att på webben och i nyhetsbrevet publicera intervjuer med oss huvudtalare. (Lite kommunikation/webb 1.0 tänk). Så jag bjuder på deras frågor, mina svar och…se längst ner.

Berätta lite om vad ditt jobb innebär. ( Berätta gärna om något aktuellt projekt också)

Mitt jobb innebär just nu en massa glädje och frustration. Glädje för att jag efter närmare fem års möda med att forska, analysera och dela med mig av mina rön så vill många fantastiska människor äntligen veta mer om det jag brinner för. Det vill säga framförallt hur vi hanterar våra barn och ny teknologi för mänsklig (och maskinell) interaktion. Frustration för att jag inte hinner med att hjälpa alla som vill. Och för att många av dom jag möter blir frustrerade när dom ser hur mycket spännande vi kan göra framöver. Och att ingen av oss vet riktigt vad vi skall satsa på och hur vi skall göra det…

Ett aktuellt projekt jag precis (del)avslutat är formandet av ett tävlingsförslag åt en aktör som kommer hjälpa det svenska skolsystemet med deras agerande på Internet. Ett annat jag precis börat med är en kunskapsresa för 15 speciellt utvalda ledare i finansbranschen. Men mitt hjärta finns i det ständigt pågående projektet Skolmarknad.info.

Hur långt har Sverige kommit i att använda sociala nätverk som marknadskanal om man jämför med tex. USA?

Dom sociala nätverken (när vi nu menar dom som medieras mha tex Internet) är globala. Så i alla länder finns det mer eller mindre många personer som både har kommit långt och som utvecklar teknologierna. På en generell medborgarnivå känns det som att Sverige ligger bra till jämfört med många andra länder. Men inte i någon speciellt revolutionerande och unik framkant. Beroende på vilken sak vi tittar på så är andra länder som USA, Ryssland, Korea, Israel, Sri Lanka, Estland, och Holland långt före. Vilket inte hindar att jag känner till flera otroligt innovativa och utvecklande svenskar. Ingen nämnd, ingen glömd.

Vad spår du för framtidstrender vad gäller sociala nätverk på nätet ( i  Sverige/utomlands) ?

Jag spår aldrig trender. Men jag vill att tjänsterna får fler funktioner som gör det enklare för användarna att finnas i många nätverk. Vi geekar börjar bli rätt "registreringströtta". Det diskuteras fenomen som "Open Id", och Gravatar. Men mer behövs. Vidare vill jag att fler människor ansluter sig till dom olika nätverken. Speciellt de inom skolan. Och då menar jag den vuxna generationen och i ett läroplansrelaterat sammanhag.

Några uppenbara grejor som håller på att explodera är access via mobila och positionsmedvetna terminaler, video, bildigenkänning, automatisk språköversättning och sentiment analysis. (Se där, apropå föregående fråga, så ger google bara 73 träffar på "känsloanalys" och 9  på "sentimentanalys".)

Fallgropar att akta sig för om man vill använda sociala nätverk som en marknadskanal?

Den vanligaste fallgropen är att glömma Tänka Om. Vi skall akta oss för att starta nätverk utifrån idén "ett sätt för oss att nå dom". Ett vanligt misstag är också att man slår på stora trumman och drar igång tjänster utan att ha ens en grundläggande förståelse för vare sig kulturen eller tekniken. Hur då kan ni undra? Svaren ges på "The Conference" :-)

Tips för andra som vill starta och underhålla ett socialt nätverk på nätet? (några punkter)

Börja blogga själv. Lajja runt lite i nåt socialt nätverk. Agera sen i följande ordning (förklaringarna drar jag under giget):

  1. Lyssna varsamt
  2. Bjud in att konversera
  3. Stöd andras konversationer
  4. Skapa egna sociala nätverk

Ja. det var deras frågor och mina svar. Har du bättre frågor och egna svar? Kommentarsfunktionen är öppen!