Kort och gott: I Facebook får endast fysiska personer ha en enda profil. Alltså, dom erbjuder ingen möjlighet att ge fiktiva eller juridiska personer en egen profil.

Alla lekar har regler (här läs villkor) och dom får man mer eller mindre köpa. Åtminstone skall man väl försöka undvika att kasta sten i glashus, apropå en vanlig missanvändning av Facebook kommer här en snabb reflektion. (Jodå, även jag bryter mot regler ibland. Men nu vill jag bara visa på en intressant sak). OBS, Facebook är exemplet, men fenomenet gäller många andra liknande tjänster på nätet.

Man kan ju konversera hur mycket som helst om Facebook regler och affärsmodell(er). Exempelvis om deras sätt att gärna suga in information (som dom säger sig "äga") samtidigt som dom gör allt för att hindra att info sugs ut. Jämför min femte punkt i inlägget Jobbigt inne i Facebook. Efter årsskiftet har det rörts om mycket i grytan eftersom Facebook stängde av Robert Scoble’s profil när han så att säga sugit ut info och därmed brutit mot deras Terms of Use.

Sorry, om snöbollskastning är förbjuden på skolgården så är den det. Vilket inte hindrar att ungar alltid har brutit mot den regeln när den funnits. Många skolor har sett till att tillåta snöbollskastning under speciella villkor, på specialla platser (kanske till och med på skolgården?). Det intressanta är dock varför snöbollskastning ibland kan vara förbjuden. Skälen, och reglerna, kan för dom flesta vara högst relevanta och vettiga.

Nåväl, till Facebook. I deras Terms of Use under "User Conduct" säger en punkt (jag har klippt bort punkterna före och efter):

In addition, you agree not to use the Service or the Site to:

  • register for more than one User account, register for a User account on behalf of an individual other than yourself, or register for a User account on behalf of any group or entity;

Nu kommer jag inte ihåg var jag läst/hört om bakgrunden till denna punkt. Men jag uppfattar det som att grundarna ville ha ett socialt nätverkssystem som bygger på personliga, läs mänskliga individers, relationer. Grundarnas idé var att genom "Network" och "Groups" ta hand om organisationer. Och dom har förstått att behoven var annorlunda, dvs folk vill skapa profiler för tex företag och organisationer. Jag var tidigare inne på det här dilemmat, apropå att en av mina uppdragsgivare hade skapat en profil för en fiktiv person.

Nu kan jag tänka mig att någon tänker så här. Vi (vår organisation) skall göra ett event. Och jag (min profil i Facebook) vill inte stå som skapare av eventet. Så jag skapar en fiktiv person som får skapa eventet i stället. Det mina vänner är en isig och förbjuden snöboll på Facebooks skolgård. Om du inte vill stå för eventet då kan du välja mellan att:

  1. Övertyga en kollega, eller annan lämplig vän, (med FB-profil) att skapa eventet.
  2. Strunta i Facebook när det gäller eventet.

Jag är inte ensam om att se Facebook som en skola för hur man kan lära sig att agera i sociala nätverkstjänster. Men det finns ju andra skolgårdar. Kanske till och med några som stödjer just behovet att ha juridiska/fiktiva personer?