Under rubriken Technology and the World of Consumption öser Danah Boyd ur sig en hel radda otroligt intressanta anekdoter och reflektioner kring ungdomars shoppingbeteende. Läs gärna hela blogginlägget, det är inte speciellt långt.

Speciellt en grej fick mig att hajja till rejält. Delsvis pga att jag precis inom ramen för min juryinsats på Web Service Award kikat närmare på en massa E-handelsplatser. Varav några också säljer kläder.

Till att börja med är det numera välkänt (hoppas jag) att allt fler bedömer köpobjekten primärt genom att kolla vad andra tycker om produkten och försäljningsstället. Märk väl, när det förr handlade om att tillverkaren och återförsäljaren skulle kommunicera förtroende, gäller det numera att stödja nöjda kunder som berättar om det man erbjuder. Och naturligtvis lyssna på och konversera med dom som eventuellt är missnöjda. Alltså finns det en växande mängd tjänster som låter folk recensera, tycka till om, (o)gilla, diskutera, mm såväl varor och tjänster – inklusive själva återförsäljartjänsten.

Dessutom bygger Danah Boyd, som forskar om sociala medier hos Yahoo, sitt inlägg på vad en av hennes kunder berättade. I det här fallet en åhörare på ett gig om ungdomskultur. Åhöraren delade nämligen spontant med sig av sina erfarenheter om hur hennes dotter numera "shoppade". Återigen, kunderna bidrar i konversationen (kring Danahs produkter som gig och blogg).

Vidare, och här kommer klon, dottern (och hennes kompisar) nöjer sig inte längre med att kolla vad andra säger om det som finns därute. I stället går hon med kompisarna ut i butikerna, fotar sig när dom provar kläder och lägger ut klabbet på Facebook så att ännu fler kompisar kan tycka till. Efter att ha ventilerat alla synpunkter surfar dottern sen till lämplig e-handelsplats och beställer grejorna.

Naturligtvis funkar just det beteendet inte lika bra för alla typer av produkter. Men det pekar på en ny, och förmodligen växande, trend när det gäller ett utökat kundkonverserande i shoppingprocessen.