I förrgår lanserades PodCamp Europe (vilket jag fick reda på genom Fredrik Wackå). Det är frågan om en okonferens (eng. unconference), dvs en mötesform där innehållet och agendan drivs av deltagarna. Ofta förändras upplägget till och med under den pågående konferensen. Jag har aldrig varit med på ett sånt möte, men länge velat. Så nu tar jag chansen. Observera att ”Pod” inte betyder att fokus är på podcasting, utan ”new media”. Det hindrar inte att tidigare PodCamps bevakas och dokumenteras genom poddsändningar. Se till exempel mediearkivet från PodCamp Toronto. PodCamp Europe beskrivs som 

”a gathering of podcasters, bloggers, and new media professionals & amateurs for two days to share, explore, challenge, and grow our abilities in new media. Learn about audio and video podcasting, blogging, photography, Second Life, Twitter, and all kinds of other new and social media tools.

Det hela koordineras genom en wiki och allt är gratis. När jag sent i går kväll registrerade mig hade 14 personer anmält sig, varav två svenskar. I skrivande stund har fyra nya kommit till. Vem som helt kan bidra i form av erfarenhetsutbyte, relationsskapande, föreläsningar eller sponsring. Huvudsponsor är Von Europe, en stor traditionell konferens som pågår samtidigt på Stockholmsmässan. Fler sponsorer lär tillkomma, fältet är öppet, och själv grunnar jag på hur jag kan bidra till en fantastisk PodCamp.

Får jag se dig där?

Share
 • Pingback: Notes from a Sustainopreneur | on Sustainability Entrepreneurship()

 • Hej, Richard,

  Jag mailade Dig på BAT, men spamfiltret var för skarpt satt :). Bounce. Hm.

  Anyways, jag pingade dig med ett mem som verkar ha sitt ursprung hos Jeff Pulver (svårt att säga), men som också verkar följa denna story (de har en gemensam nämnare – Sverige+Nya Medier: ”Den Svenska Bloggosfären” – jag gav dig link love).

  Kanske de har ett samband, vem vet? Jag har inte trådat bakåt ännu.

  OK – skall nämna att jag har bevistat denna mötesform ett otal gånger i andra sammanhang, det är en ‘rebranding’ – UnConference är egentligen ett i Silicon Valley omdöpt fenomen som ursprungligen upptäcktes av Harrison Owen efter hans vistelser i Afrika (hur man löser byproblem): se http://www.openspaceworld.org. Och den som startade denna flod av självorganiserade unconferences är en bekant till mig i ”dalen” som heter Chris Heuer (som jag hellre ser mema sig över hit med hans SocialMediaClub som då har koppling till orginalet – ”brainjam”, 2005: Web2point1 ”for the rest of us”).

  Jag är på konferens på annat håll (www.isdrs.org, forskningspaper om forskningsstrategi för sustainopreneurship), men dag 2 kan jag nog försköka ta mig förbi. Som ett direkt svar på din fråga ”om du får se mig där” :) – ”kanske”, med andra ord!

  Peace,
  Anders

 • Anders, tack för en suverän bakgrund till fenomenet unConference, skall kolla närmare senare (har även stött på ”barcamp”. Mysko med att e-posten bouncade. Hoppas vi ses…
  Understanding,
  /R

 • Sen respons, måste titta lite mera på den röda flaggan på min coComment :).

  Jag skulle bara säga ”varsågod”. Sharing is Caring, you know.

  xxxCamp är samma grundidé, har också dykt upp på samma sätt. WikiCamp, etc. Vänder upp och ner på begreppet konkurrens då de är självfinansierade och i det närmaste självorganiserade, ”communities of practice” som träffas offline och låter skeendet bli målet, nästan i Taoistiska höjder av flow :). Kollektiv visdom som ”emergent higher order”. http://cci.mit.edu är värt en titt – Center for Collective Intelligence. Praktikercommunities för facilitation av dessa slags möten finns bl a på http://www.artofhosting.org, och Kaospilotskolan i Danmark diggar dem också. Som sig bör. En kusin som heter World Café är cool också, där http://www.theworldcafe.com bl a lett till att över 500 delegater på http://www.envisions.nu som gav input till regeringens hållbarhetspolitik fick konkret och handfast innehåll från närapå samtliga med denna metodik, och det under en intensiv förmiddag, enbart!

  http://www.blinklist.com/tag/open%20space/ – där har jag en länk i min social bookmarking-samling till Agneta Falks matris, som jämför de olika metoderna.

  Håll tillgodo :).

  Peace,
  Anders

 • Tim Sandgren

  Spännande grej! (Jag är kompis med Anders ovan förresten…)

  Jag är superintresserad av både innhållet (nya media) och formen (open space) för konferensen och har även organiserat ett par sådana unconferences (fast det ordet var nytt för mig) själv.

  Hör gärna av er om ni vet om fler sådana här grejer, eller vill ha hjälp att ordna ett!

  12-13 juni är jag dock på väg till pappa i thailand, så inget för mig denna gången tyvärr….

  / Tim