Det här är synnerligen anekdotiskt och långt från en vetenskaplig sanning. Men likväl en intressant illustration av några som (inte) tänker om.

Först når mig via Dagens Media nyheten att ”Reklamhöjdare går ihop för att lyfta Göteborg”. Kort och gott:

Göteborg ser över stadens varumärke och kommunikation. Flera inflytelserika företagsledare och kommunikatörer i regionen deltar i projektet, som ska attrahera nya evenemang, företag och invånare.

Bland ”höjdarna” återfinns Mariella Delgado, nordisk marknadsdirektör för Volvo Personvagnar, Sven-Olof Bodenfors, vd för F&B Case och Magnus Valentin, styrelseordförande för Valentin & Byhr. Allt drivs av Göteborg & Co, som arbetar med att marknadsföra Göteborg som turist-, mötes- och evenemangsstad. Naturligtvis (ironi) har deras webbplats ingen sökfunktion, inga RSS-flöden, eller över huvud taget något som andas sociala medier. Samma sak, fast med sök, verkar gälla Göteborg.com, officiell besöks och evenemangsguide. VD för Göteborg & Co Claes Bjernkne (ingen egen sida eller blogg, men syns med namn, telefonnumer, e-post och bild på personalsidan som har en usel URL) säger till Dagens Media: ”Nu har vi spikat en varumärkespyramid som beskriver hur vi vill att staden ska upplevas”. Snacka om att dom tänker kommunicera ut.

Och bara några minuter efter får jag ett mejl från Joakim Vollert, mattelärare i Stockholm som bloggar inspirerande erfarenheter i elevensval. Vi har umgåtts en del på nätet och träffats som hastigast ett par gånger. Men Joakim förstår hur jag tänker. Hans mejl lyder kort och gott:

Rubrik: nova scotia
ska!
tips till dig! att sälja ett län!
http://www.novascotialife.com
kanske lite mer blogg..
JV

image Inte direkt värsta webb 2.0-sajten, men den andas ett tänk genomsyrat av ”tänk om…”. Kolla vänsterkolumnen med länkar till funktioner som Tell us your story; Subscribe to friends of NS; Success stories; Spreading the word; och Sounding boards. Det senare är ”a dozen people with connections to Nova Scotia, through family, education or business” som kan ge återkoppling på Nova Scotias varumärkesinitiativ. Med andra ord verkar dom tänka sig att det är invånarna och traktens vänner som bäst pratar för varan. Med stöd av lite kuriosa som skrivbordsbakgrunder och skärmsläckare. Och kanske är det en händelse att just Scotiabank var bland de första att publicera en riktigt lyckat podcast (The Moneyclip).

Hör ni Göteborgare! Lyssna på Jennifer Lynn Aaker, professor på Stanford, när hon berättar vad, eller rättare sagt vilka, som bygger ett starkt varumärke. Själv är jag stolt huvudstadsinvånare och gör på egen hand vad jag kan för att dra mitt strå till Stockholmen.