Om man (jag) just nu googlar efter ”Spelförståelse skolsverige” får man bara några enstaka träffar till inlägg här på min öppna blogg. Där har ni Facebooks dolda agenda i ett nötskal! Idén om Spelförståelse har verkligen tagit skruv och konverseras flitigt. Även om det inte märks på det öppna Internet, vilket är fult sjukt.

Pröva själv att söka på ”Spelförståelse skolan” eller ”Spelförståelse skolsverige” (länkarna söker hos Google, samma gäller hos  Bing). Några av träffarna är idrottsrelaterade, och inget pekar på innehåll i Facebook. Det borde inte vara så tycker jag. Men så är tyvärr fallet, eftersom Facebooks strategi är att sträva efter ett slutet system. Tvärtemot de frigörande idéerna bakom Internet – öppna standarder och öppen tillgång.

Att mina blogginlägg inte syns automatiskt inne i Facebook kan jag leva med. Vad jag däremot tycker är sorgligt är att mycket av det som sker inne i Facebook inte syns om man inte är inne i Facebook. Vilket dels alltså påverkar alla dom som söker information på Internet. Dels dom som valt att inte gå med i Facebook, än mindre anslutits till en i sammanhanget central Facebookgrupp. Där i det har fallet (den relativt osynliga) konversationen om Spelförståelse frodats.

Facebookgruppen Förändra Skolsverige! bildades som jag tidigare bloggat om för cirka tre veckor sedan. På denna korta tid har gruppen växt till nästan 500 ”medlemmar”. Medlem skall i och för sig tas med en nypa salt, eftersom många inte själva valt att bli medlem, utan ”bjudits in” av andra. Men aktiviteten i gruppen är hög samt diskussionerna många och djupa. Notera att det inte är en sluten grupp. Alla kan gå med och alla som är med kan bjuda in alla andra – som är med i Facebook det vill säga.

Efter att jag här i bloggen publicerat inlägget Epic Win: Spelförståelse som kärnämne? lade jag in en blänkare om det på gruppsidan i Facebook. I princip samma dag fick jag på bloggen en (1) kommentar och sex (6) omnämnanden i Twitter. Sedan dess har det inte hänt mycket här, men däremot inne i det slutna Facebook.

Under fem (5) dagar fick blänkaren över 150 kommentarer (varav max 25 från mig). Inledningsvis handlade en hel del av kommentarerna om vad jag egentligen menade med ”spelförståelse”. Så den tredje dagen publicerade jag här i bloggen uppföljningsinlägget Spelandet (mm) lär omforma medvetandet, som fick två kommentarer och en extern tweet. Till skillnad mot i Facebookgruppen där det snabbt dundrade in över 100 kommentarer utöver dom 50 som redan fanns!

Den 7:e januari skrev jag i Facebooks diskussion om min första blänkare:

”Jag stannar här (tänker försöka i alla fall, men det är knepigt när man knastrar av känslor och tankar). Bollen svischar vidare, den har gett massor. Men det finns så mycket mer intressant att lägga energin på i den här gruppen. Tänker direkt på trådarna om tex Klassrummen och Ledarskap”.

Bland andra Björn Kindenberg höll med, och konstaterade att ”inlägget antagit närmast metafysiska proportioner”. Likväl, den 10 januari lade Henrik Wideus på gruppsidan in ett tips (om Puenteduras The Educator’s game machine) och efterfrågade min första blänkare (som vid det laget av Facebook skjutits långt ner på gruppsidan). Nu, några dagar senare, räknar jag till 27 kommentarer bara på Henriks blänkare.

För mig personligen är det här ett dilemma. Jag vill ju gärna vara med där intressanta människor finns, i det här fallet alltså Facebookgruppen Förändra Skolsverige! Samtidigt tycker jag inte om Facebook. Att det är ett relativt slutet system är bara en aspekt. Andra orsaker till mitt ogillande är dess dåliga stöd för massor av sociala mediefunktioner, som exempelvis diskussionsforum.

Jag försöker så långt som möjligt dela med mig, och delta i andras konversationer, på det öppna Internet. Men jag är inte dummare än att jag ibland gör avkall för den goda sakens skull. Och alla människor som verkar i Förändra Skolsverige! verkar vilja gott. Mycket gott.

Tänk bara på vad och hur det vi gör skall synas.