Vad kommer vara viktig kunskap framöver? Svaret kanske finns mitt under näsan på oss. Vi har bara inte brytt oss om att kolla, katalogisera och analysera. Kampanjen Varenda unges rätt till MVG! kan ge såväl inspiration som verktyg.

Sir Ken Robinson höll i höstas en föreläsning om Changing paradigms in education på Royal Society of Arts in London. Han inledde med frågan:

”How do we educate our children to take their place in the economies of the 21:st century, given that we can’t anticipate what the economy will look like at the end of next week?”

Jag beundrar Sir Ken, och framförallt alla de pedagoger och skolutvecklare, som faktiskt vågar medge att vi inte vet vilka kunskaper och färdigheter som är viktiga framöver. Men vi kan ana vilka de är. Liksom vi känner att det som var basämnen kanske inte längre skall vara det. Hur går vi då vidare? Den frågan sysselsätter mig ofta. Och i ett av dessa tankespår dök MVG-kampanjen upp.

Succestart för MVG-kampanj

Kampanjsymbol: Varenda unges rätt till MVG!För ett par månader sedan fick Micke Gunnarsson en idé! Bakgrunden var hans växande irritation/ledsamhet över att skolan sätter betyg på barn. Framförallt effekten att många av de senare känner sig stämplade som IG – Icke Godkänd. Tvärtom, precis som Micke säger, alla skall vara Mycket Väl Godkända under vår tid på jorden. Alltså startade Micke en kampanj:

”SÅ med denna kampanj så ska jag dela ut ett MVG (som även faktisk kan stå för Micke Villy Gunnarsson, hahaha) till varje ung människa jag pratar med!”

Sedan dess har kampanjen Varenda unges rätt till MVG! fått en egen webbplats, egen sida i Facebook (med nära 400 fans), en MVG-karta och såväl fysiska pins som symboler att sätta på sina avatarer. Vill man ha pins att dela ut kan man kontakta Micke, och sen positionera sig på kartan. Se där – i sig ett strålande exempel på kampanjbyggande i och med sociala medier.

Nu tror jag i och för sig fortfarande mycket på värdet av att sätta MVG på barn, när det gäller saker (”ämnen”) som vuxna tycker barn skall kunna. Liksom att, om processen sköts väl, kunna indikera var på skalan noob-MVG barnet i fråga befinner sig. Vi människor, stora som små, gillar att veta var vi står när det gäller nåt vi vill nå.

Naturligtvis skall alla veta att man kan inte vara bäst på allt. Och det oerhört viktiga i att förstå att dom som inte är lika bra som det jag är bra på är bra på annat. Plus att man ska odla sociala nätverk. Se kunskapsgrafer som kompletterar nodernas intressen, kunskap och kompetenser.

Ett passionerat exempel

Frågan är, vad är detta andra man är bra på (för viktigt)?

Fryshusets Gymnasium jobbar utifrån ungdomars Passionerade intressen. De intressen som Fryshuset jobbar med är: Musik (rock, soul, rap, musikproduktion), dans, teater, skrivare, bild och form, skateboard, basket och speldesign. Sen är det säkert en intressant utmaning att tolka  in detta som ämnen (enligt läroplanen) och att ge vettiga betyg. Jag anar en viss skillnad mellan vad eleverna själva tycker är viktigt och vad läraren måste väga in för att det skall funka i skolmaskineriet. Men jag kan naturligtvis ha fel där.

Min utgångspunkt är att det som barn och ungdomar (passionerat) intresserar sig för är en av nyckarna till om vad som kommer bli viktigt framöver. Dom bygger ju faktiskt redan ny mycket av sin framtid på egen hand. I och för sig alltför ofta utan vuxna, som oförstående inte ens tar sig tid att försöka hänga med, exempelvis när det gäller dataspel. Det skulle förvåna mig oerhört om inte den industrin kommer att bli en av de framtida ”basindustrierna”. Men hur skall vi hitta fler?

Där slår mig en tanke! Vore det inte läckert om kampanjen Varenda unges rätt till MVG! kompletterades med ett litet ”i” plus Vad.

iVad (mer)?

Alltså, människor som är nära ett barn vet vad det barnet är otroligt bra på, och vad barnet gillar. Hur vore det om alla som delar ut sådana MVG också försöker etikettera det som barnet i fråga är fantastiskt bra på. Inte bara en etikett, eller kanske ”tag”, utan flera. Man kan säkert använda något av alla fina etiketteringsverktyg som finns i sociala medier. Och göra någon slags analys av det som dyker upp när miljontals unga människors nya intressen och förmågor på så sätt katalogiseras. I sin enklaste form som etikettmoln.

Jag tror faktiskt att vi på den vägen kan hitta grunden till hur livet (och ekonomierna) kommer se ut framöver. Förmodligen inte världen nästa vecka, men om några år.

Vad tror du?