Ett av dom tankespår jag driver hårdast är att fixeringen vid massa, många, störst, etc blir mindre värdefull i när vårt medierade huvudsakligen sker genom nätverk i stället för massmedia. Samtidigt inser jag att historiskt sett är STOR något som vi människor drar oss till (förmodligen något evolutionstekniskt som ligger bakom).

Kort och gott på ett personligt plan, jag tycker tills vidare att det är bättra att via weconverse utveckla rätt medkonversanter (fin kvalité) än massor av läsare. Som vanligt är den utgångspunkten inte alltid rätt. Det beror på, även jag gör grejor som hoppas nå många, i syftet att några få sen skall läggas till dom få som redan konverserar här. Min "kampanj" med annonsspot i ett gig är ett exempel på det senare.

Jag skriver det här, som svar till en mycket bra fråga som jag nyligen fick. Frågeställaren, som vill vara anonym, arbetar centralt med information på en mycket stor namnkunnig svensk organisation:

Känner du till http://www.bloggtoppen.se?
Blir det knasigt om vi lägger upp vår [högste chefs] blogg där?

Ja, jag känner till den tjänsten, och liknande som knuff.se, intressant.se, etc. Dessutom dräller det av motsvarande lösningar, inklusive kataloger, i andra länder. Det kan verka som att det inte kostar något att haka på, men så är det inte riktigt. Här är några saker man bör tänka på:

  1. Vad vill man åstadkomma genom att koppla sig till tjänsten i fråga?
    Exempel kan vara att driva trafik till sig själv genom att få en länk in från tjänsten. Eller att kunna skriva "Jag är nn:a på XXX-tjänsten". Vi älskar vinnare och andra som kommer högt på pallen.
  2. Vad vill den som erbjuder tjänsten?
    I bloggtoppens fall står det "ett lätt sätt göra det möjligt för besökarna att hitta bloggar om intressanta ämnen". Detta gör dom genom antagandet "många besökare borde betyda att det är en intressant blogg". Hmmm, snarare är det väl en blogg som många tycker är intressant. Dessutom antar jag att dom inte har pejl på alla bloggar. Men eftersom tjänster av det här slaget är "gratis", så finns det bakomliggande motiv. Det kan vara annonsering, kopplingar till systerverksamheter, etc. ("Dom" kanske bara är en, dvs Jimmy Holmlund).
  3. Vilka alternativ har jag?
    Som jag redan nämnt finns det fler "topp"-möjligheter. Massor av bloggar och andra socialt konstruerade webbplatser har långa listor med chicklets (liten grafisk rektangel som länkar till tjänsten). På vilket sätt underlättar det för dom inblandade? Och på sikt kan det bli jobbigt att hålla reda på alla i takt med att tjänster uppdateras/utvecklas/läggs ned.

Mitt svar till min anonyme vän är: Jag tror inte din chef vill vara allmänt topplistad, men det är alltid kul att experimentera och jag ser ingen direkt fara här. Jag blir faktiskt lite nyfiken på vilken kategori som skulle passa. Och framförallt på vilka effekter det skulle få. Så kör på.