Jag har tidigare bloggat om vikten av att du som individ har kontroll över dina domäner och det innehåll du publicerat. Ett sorgligt faktum är att senare eller förr förlorar vi alla kontrollen över allt. Det händer den dag vi loggar ur för gott (kilar vidare, dör). Närbesläktat är en webbadress som du ”ägt” och betalat för, men beslutat att släppa av olika anledningar. Vad händer då?

Eftersom webben bygger på saker (dokument och applikationer) som länkar till varandra är det med all sannolikhet så att det finns länkar till just din sociala närvaro. Liksom kontaktkanaler (typTwitter, e-post, MSN-konton, Facebookprofiler, osv). Ju fler som länkat till din närvoro, ju värdefullare blir din före detta plats för andra.

Konversationer med dom döda

En problematik, av närmast filosofiskt slag, är hur den sociala (mellanmänskliga) relationen påverkas. Infontologerna Per Johansson och Simon Winter har bland annat tagit upp dimensionen då efterlevande, tex släktingar och kompisar, vill upprättahålla relationen med dom döda via deras (före detta) sociala identiteter på webben. [hittar ingen direkt länk nu, men det kommer uppdatering 2009-09-14: Simon Winter hörde för ett tag sen av sig, han har inget blogginlägg om detta, men pekar på sin ”favorit” Young,on MySpace,and dead].

Domännappning

Mer konkret utmanande är när någon tar över det vi släppt. Inom tävlingen Webbstjärnan får 1000-tals svenska skolelever gratis en .se-domän som dom fyller med spännande skolmaterial. Men erbjudandet gäller bara ett år, därefter är det upp till skolan/eleverna att fortsätta betala eller släppa adressen. Även om domänen ligger i karantän ett par år så grubblar vi över problematiken att andra därefter faktiskt kan köpa samma adress och göra vad som helst på den.

Joakim Jardenberg tar idag upp exemplet när webbadressen till en ”fantastisk blogg av en [numera avliden] fantastisk kvinna” tagits över av ”reklamtexter om tandblekning, kontaktlinser och online-lån”. Jardenberg efterlyser därför en ”K-märkning av domäner”. Han föreslår att myndigheter, med hjälp av stiftelser som .SE, tar tag i det här.

Möjliga lösningar

Men redan nu finns det tjänster som Legacy Locker:

”a safe, secure repository for your vital digital property that lets you grant access to online assets for friends and loved ones in the event of loss, death, or disability”

I början av sommaren gjorde Phil Windley en poddsänd intervju med Jeremy Toeman, grundare av Legacy Locker. Klart hörvärd (spelbar nedan) för den som är intresserad av såväl utmaningarna som möjligheterna. Jag känner inte till någon svensk motsvarighet. Gör du?

[dewplayer:http://itc.conversationsnetwork.org/audio/download/ITC.TM-JeremyToeman-2009.06.01.mp3]