Anna. jag gillar dig, dina tankar och gärningar. Därför lägger jag en stund på att i all välmening dela med mig av hur jag känner inför din "blogg". Hoppas vi kan skapa lite nytta av mina reflektioner.

Alla ni som sett mig live (i realtid eller arkiven) vet att min vanligaste råd är "börja blogga". Vi är nämligen många rådgivare som tycker att blogga är ett kul, värdeskapande och lärorikt sätt att närma sig den kultur och teknik som genomsyrar dom nya nya/sociala medierna. Som grädde på moset erbjuder jag en snabb blogguide till den som vågar ta steget (och tiden).

Och nu läser jag i Vassa Eggen att "TU:s Anna Serner börjaT blogga". Oj så roligt tänker jag. Anna är fd VD för Sveriges Reklamförbund och ny VD för Tidningsutgivarna. Själv har jag genom åren träffat henne flera gånger, bland annat på scen och i poddosfären. Och nu kan vi mötas i bloggosfären. Eller rättare sagt – inte.

imageVad är en blogg? Därom tvistar de lärde, bland andra Jill. Men det som TU slängt upp åt Anna är någonting som kanske lurar dom okunniga. Mig, och förmodligen många andra, ser i stället ett taffligt försök från några som uppenbarligen inte fattat någonting. Och det är allvarligt, Speciellt om man betraktar en VD som ledare – bland annat i betydelsen att visa vägen. I det här fallet rekommenderar jag att man tittar åt ett annat håll medan Anna & TU pausar och kommer ikapp designmässigt. Med andra ord är det inte innehållet (läs Annas inlägg) jag kritiserar, utan formen, tekniken och användarvänligheten. Låt oss gå igenom dom aspekterna, en efter en.

image

Formen. Det är väl jättegulligt att var och en av oss kan slänga ihop bilder och texter. Frågan är hur fint det blir när en tidningsutgivarorganisation skapar ett amatörmässigt intryck. På TU:s hemsida finns en vacker bild på Anna där någon rört in texten "Annas blogg". För man muspekaren över bilden kommer alt-texten "Foto: Hans Wassaether" upp. Det känns om ett försvar av gammal upphovsrätt, snarare än en hänvisning till bloggen. Klickar man sen på bilden hamnar man på en sida som följer TU.se:s vanliga layout. Det finns ingenting, absolut ingenting, som konnoterar en blogg. Detta är extra intressant eftersom många tidningars webbplatser strävat efter att designa om sig mot en mer blogg-/socialt medieaktig estetik.

image I senaste inlägget (12/2) hänvisar Anna till Martin Jönsson på SvD (som verkligen vet hur man bloggar och vad blogging handlar om). Se hur SvD formgivit det hela så att både SvD som medium och Martins blogg stödjer varandra.

Tekniken. Jag gissar att i TU:s fall har webbmastern bestämt (ledningsfråga) att dom sjalva skall bygga "bloggen" med verktyg dom redan använder – som inte är gjorda för blogging. Exempelvis presenteras endast en slags ingress på Annas inlägg, och vill man läsa mer måste man klicka vidare. Ingenting som en kräsen bloggsurfare som jag tänker göra. Sen krävs det dessutom två klick om man vill kommentera. Vidare, bloggosfären kan ses som en webb av webbar i webben. Det vill säga det finns en mängd av teknisk funktionalitet i form av ping, rss och trackback (bakåtspårning) samt ett enormt utbud av tjänster som drar nytta av de verktygen. Förmodligen kan inte Anna publicera inlägg via e-post eller mobilens webbläsare. Något som i princip varenda blogghotell stödjer.

image Användarvänlighet. Vana bloggläsare läser inte bloggar. Vi läser rss-flödena. Annas "blogg" erbjuder ingen sådan. Alltså är den inte användarvänlig. Såvida inte användarna vill ha det så. I praktiken innebär det att jag inte kommer läsa hennes blogg eftersom jag har vare sig tid eller lust att kolla TU:s webbplats flera gånger om dan för att se om det har hänt nåt.

image Vidare, och det är lite mer avancerat, det finns ingenting som underlättar för berörda att bolla Annas inlägg vidare, tex in i Facebook eller till pusha.se. Det finns heller ingen permalänk (länk direkt till inlägget), utan man måste plocka adressen från webbläsarens fönster (som för övrigt inte rubricerar sidan som Annas blogg). Adressen är för övrigt obegriplig för såväl människor som sökmotorer. Undrar om Anna kan pinga twingly eller knuff?

Sammanfattningsvis, kul att Anna närmar sig bloggandet och jag ser fram emot dess utveckling – utrymme för det finns det gott om :-)

image[ Update]: jag tänkte kommentera in ett välkommen och länka hit så att Anna skulle få ta del av mina reflektioner. Någon annan får väl tipsa henne i stället, för TU:s system klarar inte av det…