image I lördags fick jag ett SMS från en kund. Texten löd "Vad betyder FiR"? Bakgrunden är att han några timmar tidigare skickat mig ett mejl med rubriken "Ett ord" och texten var bara länken: http://edition.cnn.com/2008/TECH/04/25/twitter.buck/index.html?eref=rss_topstories. Jag kollade snabbt och det visade sig handla om händelsen där studenten James Karl Buck snabbt frigavs från ett Egyptiskt fängelse med hjälp av sina Twitter-vänner.  Till saken hör att jag och kunden i fråga tidigare diskuterat om vi skulla använda Twitter i ett gemensamt projekt. Jag svarade direkt på hans mejl med det korta budskapet "Ett annat ord: FiR". Det fick kunden att grubbla, googla, ge upp – och fråga mig. (I Transparensens tecken får han själv säga vem han är om han vill).

Det korta svaret är att FiR är en akronym för "For Immediate Release", det vill säga en av dom podcasts som jag slaviskt följer. Men det betyder mer än så. FiR och Twitter är exempel på hur jag vet det jag vet. Jag visste mer eller mindre direkt om den Eqyptiska historien, delvis via Twitter men också via FiR. FiR produceras av PR-konsulterna Shel Holtz och Neville Hobson (vilket jag nämnt flera gånger tidigare här). Dom i sin tur skannar av ett stort antal traditionella och sociala medier. Dessutom levererar vi lyssnare massor av tips och erfarenheter. FiR är ett av dom nischade nålsögon som tar in nyheter, filtrerar, kondenserar (och ofta expanderar) samt sätter PR-relaterade Internet-fenomen i ett specifikt sammanhang. Ungeför som journalister gjorde förr i tiden.

Det betyder i sin tur att jag inte behöver traditionella medier lika mycket nu för tiden. Och förmodligen framöver.

(Twitter är liksom Jaiku och Pownce så kallade mikrobloggar. Om du inte redan prövat på så tycker jag du bör göra det. Speciellt Twitter är superhett just nu. Intressant är också att meddelandelängden är max 140 tecken. Vad det betyder och innebär är en betydligt större fråga som jag inte hinner ta upp just nu).